Met ingang van komend seizoen wordt paprikakwekerij Personal Vision uit Bleiswijk lid van coöperatie Growers United. Roy Persoon, een van de drie eigenaren van de paprikakwekerij, ziet de samenwerking als een logische stap naar verdere groei. “Doen waar je goed in bent, daar gaat het om.”

Roy Persoon stapte drie jaar geleden in het bedrijf van zijn vader, na vier jaar bij Rijk Zwaan werkzaam te zijn geweest als logistiek specialist en productspecialist, waar hij ook in het strategisch team paprika en aubergine zat.
Ondernemen zit in het bloed van Persoon, zo blijkt: “Twee jaar geleden ben ik een samenwerking aangegaan met oud-paprikateler Maikel van den Berg. Wij hebben samen MR Seeds opgericht, waarin we zaden vermeerderen. Hij richt zich op de teelt, ik ben verantwoordelijk voor personeel en organisatie. Ik heb gezien dat je door samenwerking verder komt.”

Gedeelde visie

Het managementteam bestaat inmiddels uit Roy, zijn jongere broer Nick en zijn vader. In de kas van 7 ha aan de Wilgenlei in Bleiswijk telen zij (onbelichte) rode en groene blokpaprika’s en regelden zij hun afzet tot nu toe zelf. Daar komt nu een eind aan. Vanaf komend seizoen worden de paprika’s verkocht door Growers United.
“We komen bij een club ondernemers met dezelfde visie. Het zijn ondernemers die zich onderscheiden in de Engelse markt, net als wij, met een kleinere maat paprika, die ook geschikt is voor de Japanse markt. Uitdagende klanten, speciale verpakkingen, dat spreekt ons aan. We verwachten met de coöperatie verder te komen. Doen waar je goed in bent, daar gaat het om.”

Marketing en afzet

Ons soort mensen dus, met dezelfde marktvisie en cultuur. Maar zijn er ook zakelijke argumenten om zich aan te sluiten? Persoon: “We worden lid van een coöperatie op aandelen, die ook GMO-erkend is. Zij verzorgen de marketing en verkoop. Via de verkoopadviescommissie blijven we op de hoogte van de marktontwikkelingen. We proberen uiteraard van elkaar te leren om klanten op een slimme manier te blijven bedienen. Ik zie ook andere voordelen. Door gezamenlijk dozen in te kopen bijvoorbeeld kun je dat efficiënter doen. Wij zijn met 7 hectare natuurlijk niet in staat om te flowpacken of zelf de rompslomp van de export naar Engeland te organiseren. Het financiële plaatje moet natuurlijk kloppen, maar je moet vooral vertrouwen hebben in de samenwerking.”

De klant centraal

Persoon is het prototype van een jonge, enthousiaste ondernemer, die wij graag verwelkomen, zegt paprikateler Arnaud van Dijk van VD Holland, sinds 2014 lid van de telerscoöperatie en actief in de productgroep paprika. De andere leden – Jansen Paprika en Barendse – vormen samen met hem al jaren een hechte club van paprikaspecialisten, maar door de verkoop van Barendse aan AgroCare kwam er ruimte voor nieuw elan. Dat werd gevonden in Personal Vision, tot dit seizoen een vrije teler met afzet op de Britse markt. “Dat is het mooie: zij hebben lange tijd zelf de verkoop gedaan. Wat je dan ziet is dat ze daar ook in de rassenkeuze rekening mee houden. Ze hebben de vertaalslag weten te maken van: wat wil die klant en wat vraagt dat dan van mij.”

Segment blokpaprika beter tot waarde brengen

De telers richten zich met hun merk PapriCo op verschillende markten waaronder de Nederlandse markt. Waar de telers zich in onderscheiden, is dat zij het hogere segment van de Engelse retail bedienen en ook produceren voor de Japanse markt. Dat vraagt om een bepaald type ondernemer, zegt Van Dijk. “Wij zijn van mening dat wij dat segment blokpaprika met een klein clubje telers beter tot waarde kunnen brengen. Dat komt omdat we allemaal het belang ervan inzien, om het zo goed mogelijk te doen. In een groter collectief kun je je makkelijker verschuilen. Ons product moet elke dag goed zijn.”

Vaste contracten

Van Dijk is kritisch als het gaat om aspirant-leden: “We zullen altijd gericht kijken: wat heeft een ander ons te bieden en wat hebben wij de ander te bieden. Persoon: “Je moet in het team passen en in ieder geval bereid zijn om de bovenkant van de markt te bedienen. En daarnaar willen handelen. Wij proberen ons bijvoorbeeld te onderscheiden met heel veel verschillende soorten verpakkingen, maar dat betekent ook dat wij ons wel veel herrie op de hals halen. Dat moet je wel liggen.”