In de demokas van Tomatoworld in Honselersdijk wordt sinds begin dit jaar een nieuwe coating voor buisrailkarren beproefd. Deze moet vooral de aanhechting van vuil op de karren verminderen. Teeltmanager Ab van Marrewijk ziet inderdaad dat de karren schoner blijven, waardoor reinigen makkelijker én sneller gaat. Hierdoor kunnen telers besparen op arbeid én hun tuin mooier en schoner houden.

De Surface-coating van Royal Brinkman is een keramische coating, ook wel glascoating genoemd. Deze werd het afgelopen half jaar getest in de 1.200 m² tellende kas van Tomatoworld in Honselersdijk. “De toeleverancier is één van onze partners. Dat betekent dat ze, net zoals andere partnerbedrijven, regelmatig proeven bij ons doen en nieuwe producten uittesten”, zegt Ab van Marrewijk van Tomatoworld.
“Begin dit jaar werden twee van onze drie buisrailwagens voorzien van de nieuwe flexcoating. Deze kun je opbrengen met een spons, waarbij de coating over het oppervlak wordt verdeeld. De coating, die vooral geschikt is voor transportmiddelen die tussen het gewas rijden, moet ervoor zorgen dat vuil minder snel kan aanhechten.”

Toegevoegde waarde

Met zo’n zes maanden ervaring op zak, kan de teeltmanager stellen dat de coating daadwerkelijk effect heeft. “We zien dat de karren minder vuil worden: de behandelde karren hebben bijvoorbeeld schone handgrepen, terwijl die van de onbehandelde kar behoorlijk vuil zijn. Dit komt vooral omdat je een gladde laag opbrengt, waar het vuil minder snel aan hecht.”
Volgens Van Marrewijk is het vuil dat wel achterblijft op de kar ook makkelijker te verwijderen. “Wanneer je er één keer per maand met een doekje overheen gaat, wrijf je het er zo vanaf. Dat is andere koek dan schrobben en schuren om het vuil van de karren te halen. Iets wat wel vaak aan de orde is op tomatenbedrijven: als je een kar intensief gebruikt bij dieven en draaien, wordt deze enorm snel vuil. Kortom, de coating helpt om de karren beter schoon te houden, wat positief is voor het visitekaartje van je bedrijf. Ook bespaar je op arbeid; het schoonmaken kost immers minder tijd. Deze coating is geen wereldschokkende innovatie, maar heeft zeker toegevoegde waarde.”

Minder grote rol

De teeltmanager betwijfelt of de coating, die ook werd getest bij Van den Belt Tomaten en vanaf nu in de markt wordt gezet, de verspreiding van ziekten en virussen tegengaat. “Naar mijn idee spelen buisrailkarren daarin een minder grote rol. Dus hierover durf ik geen uitspraken te doen.”

Tekst: Ank van Lier