De tieners van nu zijn de tuinbouwmedewerkers van morgen. Daarom ondersteunt LTO Glaskracht Nederland beroepenmarkten voor scholieren, zoals volgende maand Westland On Stage in Naaldwijk. “Hoe kunnen wij er als groene ondernemers voor zorgen dat we ook in de toekomst enthousiaste en kundige medewerkers aan het werk hebben”, zo stelt Leonie Claessen namens de belangenorganisatie.

Boeiende uitdagingen

Waarom zouden de huidige scholieren voor de tuinbouw kiezen? De sector is leuk voor een zaterdag- en vakantiebaantje, maar welke scholieren krijgen dan te zien welke boeiende werkzaamheden en uitdagingen er allemaal bij komen kijken? “Het is de kunst om de scholieren van nu, die kunnen kiezen uit ontzettend veel beroepen en richtingen, tijdig te interesseren voor de tuinbouw. Glastuinbouwbedrijven hebben gewoon veel te bieden”, aldus Claessen. Om de nog steeds groeiende wereldbevolking te voorzien van groente, fruit en ‘feel good’ producten zoals bloemen en planten, heeft de sector de jeugd van nu, straks hard nodig, zo is haar overtuiging.

Westland On Stage

Tijdens evenementen als Westland On Stage worden ondernemers in de gelegenheid gesteld om meer te vertellen over hun beroep, passie en de uitdagingen voor de komende jaren. Potplantenbedrijf SV.CO uit Honselersdijk nam vorig jaar voor het eerst deel aan het ‘beroepenfeest’ in Naaldwijk. In huis-aan-huis krant Het Hele Westland vertelt Nick Voskamp deze week namens het teeltbedrijf over de positieve ervaringen. “Of deelname daadwerkelijk wat oplevert, moet de toekomst natuurlijk uitwijzen. Voor ons is het geslaagd als we aan zoveel mogelijk leerlingen het complete verhaal van ons bedrijf kunnen vertellen en wanneer dat tot positieve reacties leidt”, stelt Voskamp. Werken op een potplantenbedrijf is zeer veelzijdig, zo benadrukt hij. “Maar dat moet je ze dan wel meegeven. Er gebeurt zoveel meer achter de voorgevel dan puur het telen van mooie planten. Neem bijvoorbeeld digitalisering en automatisering; we hebben de volgende generaties hard nodig om de bedrijfsprocessen in de toekomst adequaat te kunnen sturen.”

Tekst: Roger Abbenhuijs.

Gerelateerd