Het seizoen voor kasasperges zit er zo goed als op. Frans Beumers uit Panningen oogstte vorige week de laatste stengels onder glas. Hij kijkt terug op een uitermate goed seizoen: de prijzen waren bovengemiddeld hoog. “Mensen hebben meer te besteden en geven graag wat extra’s uit aan lekker eten. Daar profiteren wij van.”
Als er iemand is, die de kasaspergeteelt van haver tot gort kent, dan is het wel Frans Beumers. Hij teelt namelijk al sinds de jaren tachtig asperges in een kas van 2,4 ha. “Doordat we al zo lang in dezelfde grond telen, steken bodemziekten als Fusarium wel regelmatig de kop op”, zegt de aspergeteler. “Gemiddeld stomen we daarom iedere vijf jaar de bodem en gaan er nieuwe planten de kas in. De productie van deze herplant ligt wel lager: normaal oogst je in de kas zo’n 2 kilo per vierkante meter, bij ons is dat 1 kilo. Dat komt vooral omdat de stengels een stuk dunner zijn.”
Hoge grondtemperatuur
De Limburger start traditioneel eind december met het verwarmen van de aspergebedden, die voorzien zijn van verwarmingsslangen. Op het moment dat de grondtemperatuur de 18ºC aantikt, komen de asperges in productie. “Tot enkele jaren geleden konden we begin februari de eerste kasasperges oogsten, dit jaar waren we medio januari al aan het steken. Dit heeft alles te maken met de warme winters en de hogere bodemtemperatuur als gevolg hiervan. Dit jaar lag de bodemtemperatuur in december al op 12ºC; normaal komt die niet boven de 6-7ºC.”
Stabiel hoge prijzen
Beumers is meer dan tevreden over de prijzen van de kasasperges. De teler, die zijn asperges levert aan diverse veilingen, handelaren, supermarkten, et cetera, ontving gemiddeld meer dan 10 euro per kilo. “Dat is bovengemiddeld; zulke goede prijzen hebben we de laatste jaren niet gehad. Het feit dat er dit jaar geen carnaval werd gevierd, speelde hierin ongetwijfeld een belangrijke rol. Normaal stagneert de verkoop in de carnavalsweek en zakt de prijs in. Het is dan meestal heel moeilijk om uit die prijsdip te komen. Dit jaar bleven de prijzen echter stabiel hoog.”
De vraag naar asperges was gigantisch. Beumers: “Vinden consumenten kasasperges in ‘gewone’ tijden vaak te duur, in deze coronaperiode hebben ze iets extra’s te besteden en geven ze graag geld uit aan lekker eten. Daarbij liep ook de afzet richting restaurants redelijk goed door; veel zaken zetten in op afhaal. Vooraf was ik ervan overtuigd dat we de kasasperges dit jaar niet kwijt zouden raken, maar het tegendeel bleek dus waar.”
Dik tevreden
Inmiddels is Beumers volop bezig met de oogst van zijn buitenasperges. Ook de prijzen hiervan zijn boven verwachting. “Voor de beste sortering ontvangen we acht euro per kilo; normaal is dat in deze periode slechts vier à vijf euro. Ook hierbij speelt de extra vraag door corona een rol, daarnaast is er minder aanbod als gevolg van de kou. Al met al ben ik dik tevreden over het aspergeseizoen tot nu toe.”
Tekst: Ank van Lier, beeld: Vidiphoto