Vennoot Cris Oostveen van kwekerij De Zonnebloem Jonge Planten uit De Kwakel, gespecialiseerd in de vermeerdering van terrasplanten, nam het afgelopen jaar deel aan de basiscursus Het Nieuwe Telen, die binnen het programma Kas als Energiebron is opgezet. Hij zegt veel te hebben geleerd en past die kennis nu toe binnen het eigen bedrijf. “Ik weet niet of we veel energie besparen, maar het kasklimaat is verbeterd en dat zie je aan het gewas.”

Het Nieuwe Telen leeft. Dat blijkt onder andere uit het voortdurende succes van de cursussen over dit thema voor zowel telers als adviseurs. Oostveen doorliep de training van november 2017 tot november 2018 en heeft er naar eigen zeggen veel van opgestoken.
“Normaal gesproken duurt het leertraject korter, maar op verzoek van de acht cursisten is het over een heel jaar uitgesmeerd”, zegt hij. “Op die manier konden we gedurende het hele teeltjaar vragen stellen aan cursusleider Jan Voogt en met elkaar discussiëren. Ik vond zowel de theorie als de vragen en ervaringen van mijn collega’s erg leerzaam. Die kwamen zowel uit de groente- als uit de sierteelt en dan merk je goed dat elk bedrijf anders is en dat ook elk gewas zijn eigen wensen en eisen heeft.”

Extra meetapparatuur

Al tijdens de cursus besloot Oostveen om te investeren in extra meetapparatuur, zodat hij het klimaat nauwkeuriger kon sturen. “We hebben meetboxen boven het scherm geplaatst om de vochtafvoer te optimaliseren en we hebben een uitstralingsmeter laten plaatsen”, legt hij uit. “Een beperkte uitstraling is beter voor de gewasgroei en dat realiseren we door het energiescherm langer dicht te laten. In het begin stelden sommige medewerkers daar vragen over, maar ook zij zien nu dat het goed uitpakt.

Positieve effecten

De teler zegt niet te weten of hij veel energie bespaart, maar vindt dat het gewas baat heeft bij de aangepaste klimaatsturing. “Ik heb het idee dat HNT meer voordelen biedt voor vruchtgroentetelers dan voor potplantentelers. In de potplantenvermeerdering streef je meestal naar een compacte plant en dan heeft HNT net wat meer haken en ogen dan in de groenteteelt. We pakken het daarom voorzichtig aan en proberen de grens stap voor stap te verleggen. Ik ben nog niet klaar met experimenteren en het is goed dat we nu al positieve effecten zien.”

Tekst: Jan van Staalduinen