De DaglichtKas van Ter Laak Orchids is genomineerd voor de Green Quest Award van BNR Nieuwsradio. Tijdens de uitzending van 7 december lichtte productiemanager Ewald de Koning toe hoe Ter Laak energie bespaart met de DaglichtKas en hoe het idee voor de speciale kas tot stand kwam.

In gesprek met presentator Harm Edens legde de medewerker van Ter Laak aan de luisteraars van het radioprogramma uit welke technieken ervoor zorgen dat de slimme kas tot wel 50% energie bespaart. In juli 2019 maakt het programma bekend welk van de genomineerde initiatieven de Green Quest Award wint.

Jury

Een speciaal team van deskundigen vormt de jury van het programma en beslist welke initiatieven kans maken op de prijs. De jury wordt gevormd door Chantal Vergouw (Interpolis), Talitha Muusse (Blikverruimers en Commissaris MVO Nederland), Marleen Prins (ENGIE), Gerben-jan Gerbrandy (D66) en Jacqueline Cramer (oud milieuminister en hoogleraar duurzaam innoveren).

Green Gallery

De inzending van de DaglichtKas maakte genoeg indruk op de jury van The Green Quest, waardoor Ter Laak de innovatieve kas in de uitzending mocht toelichten. Daarnaast heeft de DaglichtKas van de orchideeënkweker een eigen pagina in de zogeheten Green Gallery, die op de website van de duurzame wedstrijd staat.

DaglichtKas

In december 2018 nam Ter Laak Orchids de DaglichtKas in gebruik, na een uitvoerig voorbereidingstraject. De kas oogst op actieve wijze zonne-energie, die het vervolgens in buffers opslaat. Die opgeslagen warmte zet de kweker op koude dagen in om de kassen mee te verwarmen, waardoor Ter Laak tot 50% energie bespaart ten opzichte van de meest moderne kassen.

Tekst: Leo Hoekstra. Foto: Technokas.

Gerelateerd