De tuinplantenhandel draait als een tierelier, blijkt uit de woorden van Peter Bontekoe, Salix-teler in Boskoop en voormalig voorzitter van de LTO-vakgroep Bomen en vaste planten. “Er is nu meer vraag dan aanbod, in alle soorten tuinplanten. Ik weet van sommige collega’s dat ze een hogere omzet draaien dan vorig jaar rond deze tijd.”

Hoe loopt uw tuinplantenafzet nu?

De Salix-afzet loopt momenteel super.

Hoe was dat tijdens de corona-lockdown?

Voor de coronacrisis liep onze afzet heel erg goed. Toen de lockdown begon viel 80% van onze omzet weg. Dat heeft drie tot vier weken geduurd. Daarna kwam er langzaam weer een beetje handel bij. Nu is de hele afzet ‘booming’.

Is die afzetdip volledig hersteld, denkt u?

Nou, wij kweken Salix met katjes, die kun je kwijt tot aan Pasen. Daar hebben we er heel veel van over gehouden. We hadden in maart onder meer acties gepland met supermarkten in Duitsland, Frankrijk en ook Nederland. Maar die werden allemaal gecanceld. We hebben daardoor veel weg moeten gooien of moeten doorverkopen onder de kostprijs. Dat is natuurlijk jammer, maar ik wil er ook niet te veel over zeuren. Want aan het eind van dit jaar schrijven we gewoon zwarte cijfers, daar ben ik van overtuigd.

Wanneer kwam het kantelpunt?

In de tweede week van mei. Alle orders daarna zijn gewoon doorgegaan. Producten als bonte Salix, zoals de Flamingo, lopen nog steeds heel erg goed. Ik wou dat ik er nog honderdduizend had. De omzet die we in het begin van de coronacrisis gemist hebben, halen we nu weer wat terug.

Waardoor werd die plotselinge omslag veroorzaakt?

Er gingen in de tweede week van mei meerdere grenzen open. In Engeland – voor ons een hele belangrijke afzetmarkt – gingen de tuincentra en bouwmarkten weer open. Ook Duitsland ging helemaal open. Daar hadden we klanten die we tijdens corona gelukkig door konden leveren. Veel orders stonden gepland voor de tweede week van mei tot begin juni. Die zijn ook allemaal weggegaan. Er is nu meer vraag dan aanbod, in alle soorten tuinplanten.

Hoe groot is uw schade als gevolg van de coronacrisis?

Ik schat de schade op 15 tot 20% omzetverlies. Wij kunnen van de overheid dus geen schadevergoeding krijgen. Maar ik weet van sommige collega’s dat ze een hogere omzet draaien dan vorig jaar rond deze tijd. Die hebben ook een dip gehad van corona, maar daarna is de handel zo goed geweest dat ze die dip gewoon weer ingehaald hebben en nu zelfs plussen, heel bijzonder.

Welke tuinplanten zijn het meest in trek?

Volgens mij gaat het over de hele linie goed. Wij krijgen nu alweer aanvragen voor volgend jaar, omdat klanten enthousiast waren. Je kunt je ook afvragen: als het coronavirus er niet was geweest, wat was er dan gebeurd? Je kunt in het voorjaar ook heel slecht weer hebben. Dan kun je bij wijze van spreken net zoveel verlies hebben als nu.

Was dit voor sommige kwekers een ‘geluk bij een ongeluk’?

Dat wil ik niet zeggen. Ik denk dat de meeste kwekers er slapeloze nachten van gehad hebben. We moeten het in drie maanden verdienen, hè. Als in drie maanden de helft van je omzet wegvalt, wat in het begin werd verwacht, dan moet je aan het eind van het jaar heel veel geld ophalen bij de bank om de boel draaiende te kunnen houden. Voor de meeste bedrijven valt het achteraf heel erg mee. Wat in ons voordeel werkte was dat de meeste mensen niet op vakantie gingen en aan hun huis gebonden waren. Die zijn daardoor druk bezig geweest in en om het huis, onder meer met hun tuintje, balkon of terras. Dat heeft de vraag heel erg omhoog geschroefd, daar ben ik van overtuigd.

Dus toch een beetje een ‘geluk bij een ongeluk’?

Ja, wellicht. Al die mensen zitten nu zalig in de zon, omringd door mooie planten. Ik hoop op een langetermijneffect. Ik ben daar best wel positief over.

Kent u telers uit Boskoop die gebruik maken van de steunmaatregelen van de overheid?

Ik ken er geen een. Ik denk dat je ze op 1 hand kunt tellen.

Tekst: Mario Bentvelsen