Per 1 november sluit De Heufkens Freesia in Poederoijen aan bij telersvereniging Decorum. Na Hofland Flower Group is het bedrijf de tweede freesiateler binnen deze telersvereniging waar meer dan 50 telers bij zijn aangesloten.

De Heufkens is een familiebedrijf dat geleid wordt door eigenaar Erik Bok. Het bedrijf teelt mooie, uniforme en zware dubbelbloemige freesia’s die naar bloemisten over de hele wereld gaan en heeft kwaliteit en betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan.

Koude teelt met weinig energie

De familie Bok is in de jaren ’50 begonnen met de teelt van verschillende groenten, fruit en diverse bloemen. Door de jaren heen is de diversiteit in de teelt verdwenen en is de freesia overgebleven. Als derde generatie heeft Erik Bok het bedrijf van zijn vader overgenomen en zorgt hij er dagelijks voor dat er prachtige freesia’s geoogst worden om mensen blij te maken met deze uniek, zoet geurende bloem.
De freesiateelt is een koude teelt wat betekent dat er weinig energie nodig is. Door het gebruik van LED-belichting wordt tot 40% minder energie gebruikt dan bij belichting met SON-T lampen. Daarnaast maakt De Heufkens gebruik van biologische bestrijding.

Typisch Nederlands product

De freesia is niet alleen een typisch Nederlands product maar is daarnaast ook erg uniek door het vele handwerk dat nodig is voor de teelt. De freesiateelt is moeilijk te automatiseren en dat is nu juist hetgeen wat Bok zo fascinerend vindt aan deze teelt. De uitdaging en het ongrijpbare vraagt om een ambachtelijke aanpak die hij helemaal in de vingers heeft.
Het assortiment varieert door het jaar heen naar de kleuren van het seizoen. Versailles (Dubbel wit) is jaarrond beschikbaar. Het complete assortiment van De Heufkens Freesia is begin november op de Trade Fair Aalsmeer in de stand van Decorum te bewonderen.