Zo’n zeshonderd glastuinders zullen de komende weken ernstig in de problemen raken doordat ze geen, of te weinig, beschikking hebben over CO2. Dat voorspelt OCAP, het Schiedamse bedrijf dat CO2 vanuit de Rotterdamse haven levert aan de glastuinbouw.

De tuinders die gevaar lopen krijgen hun CO2 normaal gesproken via pijpleidingen aangeleverd van Shell in Pernis en bio-ethanolbedrijf Abengoa in Europoort. Deze bedrijven kunnen echter de komende tijd allebei niet leveren. Vorig jaar bleef de tuinbouw ook weken lang zonder CO2 zitten vanwege onderhoudswerkzaamheden. Dit leidde tot grote irritatie bij ondernemers vanwege overlast en productieverliezen.

Onderhoud Shell, Abengoa in problemen

Bij de raffinaderij van Shell vindt momenteel een grote onderhoudsoperatie plaats waardoor de productie vanaf eind deze week voor een periode stil zal liggen. Abengoa op haar beurt vroeg eind april uitstel van betaling aan omdat het Spaanse moederbedrijf in financiële problemen verkeert. “De bedoeling was om de productie te continueren totdat er een koper of een doorstart voor het (overigens goed draaiende) Nederlandse bedrijf is. De productie ligt echter al enkele dagen stil en het is nog niet bekend wanneer deze weer wordt opgestart”, meldt OCAP.

OCAP heeft nog geprobeerd om elders in Europa CO2 in te kopen, maar dat is niet gelukt. Directeur Jacob Limbeek: “Voor de Nederlandse glastuinbouw is de beschikking over voldoende CO2 van levensbelang. Wij kunnen slechts in een deel daarvan voorzien. En nu dus helemaal niet, terwijl een paar kilometer verderop schoorstenen tonnen kooldioxide uitstoten. Dat is heel frustrerend. Heel Nederland wil de CO2-uitstoot terugdringen. De tuinbouw heeft die kooldioxide dringend nodig en kan daarmee tonnen aardgas besparen. Maar het lukt maar niet om die twee behoeftes goed met elkaar te matchen. En daar dreigt niet alleen het milieu, maar ook de tuinbouw de dupe van te worden.”

Bron: Het Hele Westland, beeld: Shell