Het komkommerjaar begon fantastisch met goede prijzen in januari en februari, maar door corona kwam hier een abrupt einde aan. De vraag vanuit de horeca stortte in, terwijl mooi lenteweer en een uitbreiding van het areaal met 20 tot 30 ha zorgde voor een grotere aanvoer. De laatste vijf tot zes weken zijn de prijzen echter genormaliseerd, zeggen Hans Polman en Koos de Vries uit Erica. Het vooruitzicht van de Brexit stemt de Drentse telers somber. “Er komen sowieso kosten bij.”

Dit had een goed komkommerjaar moeten worden, zegt De Vries stellig. “Want elk vijfde jaar in de komkommerteelt is een goed jaar. Dat was zo in 2005, 2010 en 2015. We rekenden op goede prijzen en dat gebeurde in de eerste maanden ook, tot corona eigenlijk.”
Er was niet te veel aanbod, de concurrentie was matig, vervolgt De Vries. “Tijdens de coronacrisis kwamen alle restaurants, groothandels en alle kleine handelaren ineens op non-actief te staan. Dan heb je plots te veel komkommers. Daarna begon het mooie weer, vooral de vroege tweede teelt heeft maximaal geprofiteerd qua productie, die was heel erg goed. Maar als iedereen 10% meer produceert en de vraag 10 tot 15% minder is, resulteert dat in dramatische weekprijzen: 12 cent gemiddeld; de daghandel zat op 4 tot 8 cent.”

Coronacrisis of terugkerend verschijnsel

Polman zegt echter nauwelijks last te hebben ondervonden van de coronacrisis. Hij teelt komkommers op contract voor Thanet Earth, die ze vervolgens doorverkoopt aan de Britse retail. De dip in de tweede helft van maart wijt hij niet aan corona, maar aan de overgang van winter- naar zomercontracten bij de supermarkten. “In de tweede helft van maart neemt de productie toe, maar de supermarkten zitten dan nog in het winterprogramma, met het Spaanse aanbod erbij. Het viel nu toevallig samen met de rest van de corona, maar dat was niet de belangrijkste oorzaak. Met het transport naar Engeland zijn er toen ook geen problemen geweest.”

Normalisatie komkommerprijzen

De laatste vijf tot zes weken zijn de prijzen normaal, zeggen beide telers. Polman: “Terwijl het niet eens mooi weer is. Het aanbod is ook niet erg groot, denk ik. In week 24 t/m 28 wisselt de hogedraadteelt. Daar wordt het aanbod lager van. En van het donkere weer van de afgelopen week wordt de productie ook niet hoger natuurlijk.”
De Vries: “Drie tot vier weken geleden, toen de grote jongens die drie keer telen en de hogedraadtelers – zo’n 150 tot 160 ha – begonnen te wisselen, kwam er een beetje schaarste in de markt. Nu zijn de weekprijzen gemiddeld 30 tot 31 cent. Het zijn geen geweldige prijzen, maar het is beter dan 12 cent.”
Voor de komende weken verwacht De Vries een afnemende productie. “Het aantal stuks per vierkante meter wordt nu elke week minder. Hopelijk blijft de vraag op peil. Als iedereen in productie is dan pak je gauw 32 tot 34 cent.” De afgelopen hete zomers zorgden voor een opleving in de prijzen. “Omdat er dan elders niets groeit. De ellende van de een is soms de zegen van de ander. Als we een matige zomer krijgen, blijven de prijzen ook matig.”

Brexit blijft onzekere factor

Gevraagd naar het vooruitzicht van de Brexit, zeggen beide telers: “Het is afwachten wat er gaat gebeuren.” Polman: “Wij zitten 100% op Engeland. We krijgen sowieso extra kosten met douaneformulieren en keur van de KCB. Bij een harde Brexit kunnen er ook nog invoerheffingen bijkomen. Dan wordt ons product toch duurder. Engeland zal onze komkommers blijven importeren. Maar of wij dan zo makkelijk jaarcontracten af kunnen sluiten tegen een redelijke prijs is dan nog maar de vraag. Als het een harde brexit wordt dan kan het ook wel ophouden. Maar wat de uitkomst van de onderhandelingen tussen de UK en de EU ook wordt: er komen sowieso kosten bij.”
De Vries: “Ik verwacht een harde brexit, en een hele hoop ellende. Het gaat om principes en dat is nooit gunstig. Ik denk gewoon dat het niet goed komt. Het is goed dat het begin januari is, dan kunnen we er nog eens goed over denken hoe het daarna allemaal verder moet. Als er invoerrechten bijkomen en het transport wordt duurder, dan zullen wij in Engeland duurder worden of ze willen onze producten goedkoper hebben. Maar er komt wel weer een oplossing. Ik ben helemaal niet negatief over de groentemarkt en de tuinbouw.”

Tekst: Mario Bentvelsen