‘Moet je niet naar Berlijn’, zo werd me begin deze maand gevraagd. Het antwoord was ‘nee’. Enerzijds omdat ik vind dat onze afzetorganisatie Harvest House mijn belangen en die van mijn collega’s binnen Quality Peppers prima kan verdedigen op de Fruit Logistica. Anderzijds omdat we als gezin hebben besloten om de wereld eens helemaal op zijn kop te zetten. Letterlijk, want februari is een goede maand om beurzen te organiseren, maar ook om familie in Australië te bezoeken.

Een mooi moment om een analyse te maken van de groenteproductie ‘down under’. De prijzen van tomaten zijn extreem hoog in Australië. Dat is in de omschakeling naar hoogwaardige glastuinbouw een zeer interessant product om te telen. Teelttechnisch staan daar wel pittige uitdagingen tegenover; verschillen in dagtemperatuur die per dag kunnen schommelen tussen de 21 en 37°C. Daarbij vergeleken is onze recente overgang, van warmste januaridag ooit naar de eerste nachtvorst deze winter, niet meer dan kinderspel.

Een belangrijk kenmerk van nieuwe productielanden is dat de afzet altijd voor de productie uitloopt. Een ontwikkeling die overigens ook in Duitsland nadrukkelijk zichtbaar is, hetgeen tijdens een bezoek aan Berlijn ongetwijfeld was bevestigd. Telers in Australië verpakken hun groenten rechtstreeks in het fust van de grote klant, het retailkanaal. De samenwerking binnen Harvest House heeft er inmiddels in geresulteerd dat ook 30% van onze paprika’s wordt geleverd in retailfust. Dat is inclusief de flowpacks.

Klantgericht denken en werken is de toekomst, daar ben ik van overtuigd. Acties plannen als de mogelijkheid er is en niet omdat de jaarplanning dat bepaalt. We hebben echter nog steeds te maken met ‘dozenschuivers’, die ons soms bijna letterlijk in de wielen rijden.
Dus is het goed dat mijn afzetorganisatie deze maand weer drie dagen in Duitsland actief was op de grootste mondiale handelsbeurs voor groente en fruit. Dergelijke klantencontacten moeten zij coördineren en niet neerleggen bij individuele telers. Dan benut ik deze relatief rustige periode voor familiebezoek op het zuidelijk halfrond, met als grootste onzekerheid: wordt het vandaag 37°C of slechts 21°C?

Maikel van den Berg
Paprikateler in Bleiswijk

Gerelateerd