Kortgeleden las ik een bericht dat wetenschappers van een universiteit in Australië (New South Wales) voortuitgang hebben geboekt in de ontwikkeling van een nieuwe generatie zonnecellen. Het gaat om zogenaamde kesteriet-zonnecellen. Een zonnepaneel ontwikkelt uit grondstoffen die veelvuldig voorkomen op aarde zoals koper, zink en zwavel. Goedkoper ook en meer duurzaam.

Vorig jaar is er in dit land (met heel veel ruimte) al toestemming gegeven om een park van zonnepanelen te realiseren zo groot als Slovenië. Dan komt fossielvrij een stuk dichterbij.…, in Australië dan wel. Maar kunnen we in Nederland ook zover komen dat we fossielvrij, emissieloos en duurzaam mooie planten telen?

Samen met collega-telers (en ook niet-telers) zat ik in de begeleidingscommissie (BCO) voor het WUR-project ‘fossielvrij telen’ in KAS2030. Even los van dit project, wil ik opmerken dat het echt goed en nuttig was om samen met andere telers te brainstormen over verschillende teeltgerelateerde vraagstukken. Je kunt soms ‘vastroesten’ in je eigen teeltomgeving. En samen kom je verder. Ik zie al uit naar een volgende ontmoeting.

Het doel van het project was om fossielvrij planten te telen met behoud van kwaliteit. Als BCO waren we vooral bezig de plantkwaliteit te bespreken. En dan moeten er keuzes gemaakt worden. Bijvoorbeeld in rassen. De diverse rassen reageren verschillend op de aanpassingen. Andere vraagstukken die werden besproken hadden betrekking op de teeltduur. Is het economisch haalbaar wanneer de teeltduur 15% langer duurt? Of andersom, is een flinke investering rond te rekenen wanneer de teeltduur 15% sneller is? Belangrijk bij fossielvrij (of fossielarm) telen is het isoleren van de kas en bijvoorbeeld een goede balans tussen bevochtigen en ontvochtigen.

Het blijft nodig om korte lijnen te hebben naar de technische ontwikkelingen. We moeten blijven nadenken, ontwikkelen en uitproberen. Op dit gebied niet alleen innoveren maar vooral ook inventief zijn. Gelukkig kom ik genoeg mensen tegen die hier hun schouders onderzetten. En dan komt fossielvrij heel erg dichtbij.

Ed Konijn, teeltmanager potanthurium bij Stolk Brothers in Bergschenhoek