Het zal niemand zijn ontgaan dat op 23 juni jl. een aantal collega’s in Oost-Brabant en Noord-Limburg zwaar werd getroffen door een enorme hagelbui. Het is onvoorstelbaar wat een ravage een dergelijke bui kan aanrichten. We waren met elkaar best wel het een-en-ander gewend, maar zoiets als dit doet je dan toch wel even schrikken. Een dag later is het weer mooi weer en draait de wereld voor de meeste mensen weer gewoon door, althans voor degenen die er niet mee te maken hebben.

Voor de ondernemers die zijn getroffen is het echter een heel ander verhaal. Nauwelijks bekomen van de eerste schrik, moet er worden geïnventariseerd en plannen gemaakt voor het opruimen van de ravage en het herstel. En dan komt de realiteit. Waar moet je beginnen? Er valt bij verschillende bedrijven niets meer te redden van de teelt, of zelfs van de kas. Klanten moeten worden ingelicht dat er niet, of minder kan worden geleverd, er moet worden gesproken met de verzekering en met de kassenbouwers over het herstel. In al die gesprekken is het van belang om alle opties tegen het licht te houden.

Al snel blijkt dat de crisis van de afgelopen jaren nóg een heel vervelend bijeffect heeft gehad. Het aantal mensen dat de kassenbouwers op de been kan brengen om te repareren, is drastisch afgenomen. Daarbij komt nog dat net dít jaar weer meer projecten zijn verkocht, waardoor iedereen toch al tot over de oren in het werk zit. Het is dus noodzaak om keuzes te maken: welke kassen eerst te repareren en welke later? Niet zo gek dat ook de afweging voorbij komt of oudere gebieden die zijn getroffen niet gelijk moeten worden geherstructureerd.

Al met al zijn er dus heel veel keuzes te maken en gelukkig zijn er veel specialisten die daarbij kunnen helpen. Maar uiteindelijk moet je als ondernemer toch zelf beslissen en heel sterk in je schoenen staan om ook zo’n uitdaging weer tot een goed einde te brengen.

Ik wens de getroffen collega’s heel veel sterkte en succes toe bij het opruimen en het herstellen van de schade en hoop dat alle bedrijven er snel weer bovenop zijn.

Frank van Kleef
Tomatenteler en lid van Harvest House