Tuinbouwbedrijven die aanspraak maken op het corona-noodfonds dreigden achter het net te vissen vanwege de krappe termijn van het vaststellingsproces. Na aandringen van onder meer Flynth adviseurs en accountants is gisteren uitstel toegezegd tot 30 november 2020. Aanvankelijk was de deadline hiervoor 31 oktober, terwijl de protocollen pas op 16 oktober werden gepubliceerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

“Dat is goed nieuws. We zijn blij dat het ministerie opvolging heeft gegeven aan de vraag om uitstel. Dit geeft onze klanten de ruimte om hun aanvraag zorgvuldig op te stellen en geeft ons de ruimte om de gevraagde accountantswerkzaamheden uit te voeren”, reageert Anja Bast-den Hollander, directeur Vaktechniek van Flynth. Zowel de sector als de accountantsberoepsgroep hadden bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid aangedrongen op uitstel van 1 of 2 maanden.
Begin deze week sloeg de accountant alarm over de te korte termijn van twee weken. “Zeker de bedrijven die in aanmerking komen voor een compensatie van meer dan 125.000 euro zouden dat niet gehaald hebben”, zegt Bast-den Hollander.

Signalen

“Pas afgelopen vrijdag werden de controleprotocollen en modelverklaringen bekend gemaakt door de RVO. Bovendien moet de beroepsregelgeving voor accountants hierover goedgekeurd worden, dat is een standaardprocedure.” De overheid had informeel wel signalen gegeven dat de termijn opgerekt zou worden, maar daarop durfden de accountants niet te koersen. Vandaar dat zij de kat de bel aanbonden.
“Het was geen klaagzang, want we zijn ontzettend blij dat het noodfonds er dit voorjaar zo snel is gekomen om financieel gezonde bedrijven te redden”, benadrukt ze. “Maar de onduidelijkheid gaf onrust. Het werd bij onze klanten warm onder hun voeten. Ze hebben eerder dit jaar een voorschot van 50 procent uit het noodfonds ontvangen, maar de andere helft komt pas na de vaststellingsverklaring.”

Samenstellingsverklaring

Om welke eisen gaat het nu? Het noodfonds sierteelt, voedingstuinbouw en fritesaardappelen kent drie steunniveaus: compensatie tot 25.000 euro, van 25.000 tot 125.000 euro en daarboven. Voor de steuncategorie tot 125.000 euro moeten de zogeheten derden-verklaringen worden afgegeven en voor de categorie van boven de 125.000 euro moet zelfs een Samenstellingsverklaring of een Rapport van Feitelijke Bevindingen door een accountant worden afgegeven.

Grote impact

Alleen al bij Flynth zijn er zo’n 50 bedrijven die aanspraak maken op deze steun. “En in de middelste categorie gaat het om 200 tot 300 klanten. Dat zijn aanzienlijk wat dossiers, waarvoor wij ook enkele weken tijd nodig hebben.” Klanten moeten daarvoor de nodige stukken verzamelen. Onder meer moet de omzetdaling voor de periode half maart tot half juni vastgesteld worden, maar ook moeten de cijfers over 2019 rond zijn, vanwege de referentie. “Het luistert nauw, omdat een grote boeking die net binnen de periode valt, grote impact kan hebben”, legt de directeur uit.

Resterend schadebedrag

Voor de bedrijven in categorie twee, met een compensatie van 25.000 tot 125.000 euro is de zaak minder nijpend. “Deze bedrijven hebben een derden-verklaring nodig, die kan ook afgeven worden door andere bureaus dan accountantskantoren. Die voorschriften zijn in september al bekend gemaakt.”
Bedrijven die hun steun nog niet volledig hebben ontvangen, zien dringend uit naar het resterende bedrag waar zij nog recht op hebben om hun schade door de coronacrisis te compenseren, vertelt Bast-den Hollander. “Omdat het niet gaat om een extraatje opstrijken, is het belangrijk dat de afwikkeling van de aanvragen zorgvuldig gebeurt.”

Tekst: Koen van Wijk