Het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk heeft besloten om onderzoek te starten onder geconditioneerde omstandigheden. In de ontvangstruimte van het centrum zijn twee klimaatkamers in aanbouw. Deze onderzoekscellen krijgen een tweelaags teeltsysteem met LED-verlichting en technische installaties voor elektra, irrigatie, verwarming, koeling en CO2-dosering.

De klimaatkamers springen in het oog, vanwege hun centrale plaats in de ontvangstruimte van het centrum. De cellen zullen in oktober klaar zijn. In iedere cel kunnen straks vier verschillende lichtrecepten worden getest.
Het onderzoeksteam gaat eerst testen doen. Onderzoeker Lisanne Helmus-Schuddebeurs denkt daarbij aan de proefgewassen aardbei en paprika. “Wij gaan eerst de mogelijkheden onderzoeken van plantengroei in geconditioneerde ruimten”, vertelt zij. “Vervolgens gaan we de cellen gebruiken om aanvullende kennis te ontwikkelen in relatie tot het onderzoek in onze kassen. De klimaatcellen dienen ook ter demonstratie.”

Ervaring

Het proefbedrijf koos voor Certhon als partner voor de bouw. Dit bedrijf heeft al veel ervaring in het bouwen van klimaatkamers. Zo bouwden zij een indoor farm voor HAS Den Bosch en Dow Agriculture Sciences in de VS, maar ook klimaatcellen voor aardappelveredelingsbedrijf C. Meijer, Beekenkamp Plants, en teeltsystemen met LED’s voor De Hoog Orchideeën en kluitslatelers Deliscious.

Tekst: Pieternel van Velden.

Gerelateerd