Bij onze business unit Glastuinbouw in Bleiswijk is een winkelschap nagebouwd, waarbij consumenten groenten, fruit, bloemen en planten visueel kunnen beoordelen.

Welke tomaten zou u kopen? Welke niet en waarom niet? Of nog een stapje dieper: welke emoties voelt u bij deze bloemen? Dat zijn de vragen die bij dit ‘winkelschap’ worden gesteld. Bedrijven vanuit de tuinbouwketen laten hier producten testen op koopvoorkeur. Zo komen zij meer te weten over bijvoorbeeld welke trosvorm bij tomaten het meest aantrekkelijk is, of dat de kleur of de versheid van het groen toch doorslaggevend is in hun keuze.

Een recente proef met spathiphyllum liet duidelijke voorkeuren van de vijftig gevraagde consumenten zien voor een bepaalde bladvorm en bladgrootte. Omdat bij de keuze van consumenten emotie ook een rol speelt, wordt in de manier van vragen ook weleens dieper gegaan, zoals het vragen welke emoties consumenten voelen bij bepaalde bloemen. Het weten welke emoties bepaalde producten oproepen, helpt om deze groenten, planten of bloemen met het juiste verhaal als toegevoegde waarde in de markt te zetten.