Samen werken en samen ondernemen, is de ambitie van Prominent. Sinds 2018 zijn de leden mede-eigenaar van de telerscoöperatie, in de vorm van aandelen. Een van de uittredende leden Dekker Glascultures verkocht onlangs zijn bedrijf aan een buurman en stopt met het telen van tomaten. Zijn Prominent-aandeel werd gekocht door The Valley. Jack Groenewegen, voorzitter en mede-eigenaar van The Valley geeft een reactie.

Waarom is deze transactie bijzonder?

Het is voor het eerst dat bij Prominent aandelen van een medelid worden overgenomen. Ik ben mede-eigenaar van The Valley, een fusiebedrijf van vier tomatenbedrijven.

Waarom hebben jullie de aandelen van Frank Dekker overgenomen?

Wij hebben de aandelen van Frank Dekker gekocht, omdat wij daar potentie in zien. Wij geloven in het Prominent-model, en denken dat wij met die aandelen in de toekomst geld kunnen verdienen. Frank stopt ermee, die ging zijn tuin verkopen, en had zijn aandelen ook kunnen houden maar besloot om die te koop te zetten. Hij vond het tijd om te gaan ‘cashen’. Hij had geen opvolger, of in ieder geval niet iemand die interesse had in het bedrijf.

Wilde je met deze transactie als voorzitter ook het goede voorbeeld geven?

Nee hoor, dat zou een beetje dure hobby zijn. Het is omdat ik echt geloof dat zijn aandelen de juiste waarde vertegenwoordigen.

Ik begrijp dat de aandelen sinds de start van de coöperatie op aandelen in 2018 in waarde verzevenvoudigd zijn? En misschien nog verder in waarde stijgen? Hoe verklaar je dat?

We hebben best goede jaren gedraaid met Prominent en de waarde van de bedrijven wordt bijgeschreven op de aandelen. Naast de teeltbedrijven hebben we nog een verpakkingsbedrijf dat goed draait. Er is tot nu toe geen dividend over die aandelen uitgekeerd, er wordt alleen bijgeschreven. Maar voor de toekomst is dat wel de gedachtegang. Dat willen we eigenlijk al langer, maar omdat wij als telersvereniging garant stonden voor de nieuwbouw van Growers United mochten we van de bank toen geen dividend uitkeren.

Die koerswinst, is die eigenlijk fiscaal belast?

Dat zou ik zo niet weten. Als je dividend krijgt uitgekeerd moet je daarover belasting afdragen, maar ik denk dat de waardestijging van aandelen onbelast is. Dat maakt het ook interessant voor onze leden. Wij hebben er toen goed over nagedacht.

Maar is het systeem een goede zaak voor de uittreder, voor de opvolgers of voor beide?

Ik denk voor beide. De waarde wordt nu een beetje tastbaar. Het wordt altijd gezien als ‘geld in de dode hand’, omdat je er niet bij kan, maar met deze transactie laat je nu toch zien dat het geld bereikbaar is voor degenen die erbij willen.

Hoe stellen jullie de waarde van die aandelen vast?

De coöperatie heeft de waarde van de aandelen op diverse manieren inzichtelijk gemaakt. De leden hebben deze informatie ontvangen en konden op basis van deze informatie een eigen waarde-inschatting maken en een bod uitbrengen op de aandelen. Het biedingsproces liep via de notaris. The Valley was de hoogste bieder.

Was er veel belangstelling van andere leden?

Er was behoorlijk belangstelling voor, er waren meerdere biedingen. Je kunt dus wel spreken van marktwerking.

Was het biedingsproces alleen opengesteld voor jullie leden of konden ook andere leden van Growers United meebieden?

We hebben het in eerste instantie binnen onze eigen coöperatie gedaan. Als er onvoldoende belangstelling geweest zou zijn of het bod te laag was geweest hadden we het ook buiten Prominent kunnen doen. Dan hadden ook andere leden van Growers United mee kunnen bieden.

Wat gebeurt er met het areaal van Dekker?

Daar komt een chrysantenbedrijf in, hij heeft het bedrijf – dat in Wervershoof zit – verkocht aan een buurman. Ons areaal neemt hierdoor af. We houden het areaal wel in stand als we bedrijven overnemen, maar niet met deze transactie.

Hoe staat het met jullie uitbreidingsplannen?

Er wordt aan een aantal plannen gewerkt, er komt weer een beetje reuring in 2024. Ik weet van drie of vier nieuwbouwplannen en er wordt ook nog met acquisitiepartijen gesproken. Er wordt komend seizoen ook meer belicht, deels op contract, mede door de betere energieprijzen. Het is weer wat dichter bij de realiteit. Dat is positief, zeker voor de continuïteit van het hele apparaat.

Tekst: Mario Bentvelsen, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke