Nadat het Belgische tomatenbedrijf Den Boschkant vorig jaar twee e-ketels in gebruik nam, overweegt het er dit jaar nog twee te kopen. “E-ketels zijn een onmisbaar onderdeel geworden van de energiemix op ons bedrijf”, zegt mede-eigenaar Charlotte Wils van het tomatenbedrijf dat 4,3 hectare belichte teelt heeft en 4,7 ha onbelicht.

In de belichte afdeling van tomatenbedrijf Den Boschkant is de productie volop gaande. De tomaten zijn in oktober geplant en begin december werden de eerste pruimtrostomaten geplukt. “Tijdens de feestdagen werden er door de Belgische retailers dubbel zoveel bestellingen geplaatst ten opzichte van het jaar ervoor waardoor we op dat moment minder aan de vrije markt konden verkopen”, vertelt Charlotte Wils.
Op de onbelichte afdeling van het bedrijf valt de eerste weken van het nieuwe jaar vooral de trage groei op. “Er zijn zeer weinig zonnige dagen in januari geweest. We hebben sinds onze metingen voor de maand januari nooit zo weinig zonlicht gehad als in dit jaar”, vertelt Wils die het tomatenbedrijf samen met haar man Jens Peeters runt. Waar zij zich met personeel en administratie bezighoudt, focust Peeters zich op de teelt en de energieplanning.

Volatiele energiemarkt

De energiemix wordt steeds complexer en de energieplanning neemt inmiddels meer dan een uur per dag in beslag, vertelt Wils. “Ik had nooit verwacht dat je je als tomatenteler bezig moet houden met de voorspellingen van wind- en zonne-energie. De beschikbaarheid van hernieuwbare energie bepaalt mede hoe wij onze e-ketels inzetten. Elke avond moeten we inschatten of we de ketels de volgende dag willen laten aansturen, afhankelijk van de voorspelde wind- en zonne-energie.”
Door het groeiende belang van wind- en zonne-energie is de energiemarkt volgens haar een stuk volatieler geworden. In deze context zijn e-ketels (met een totaal vermogen van 2.400 kW) die het bedrijf vorig jaar aanschafte, volgens haar onmisbaar. De e-ketels worden aangeschakeld bij lage of negatieve energieprijzen en warmen het warmtebufferreservoir op.

Balancering van het net

Ook netbeheerder Elia heeft toegang tot de e-ketels en kan deze van afstand inschakelen om het energienet te ontlasten. “Als het aanbod van elektriciteit te hoog is, door bijvoorbeeld te veel aan zonne-energie, kan de energieleverancier de ketels activeren”, aldus Wils.
Zij spreekt in dit verband van een win-win-situatie. “Elia krijgt een extra middel om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden en wij krijgen in ruil hiervoor nuttige warmte voor onze tomaten. Het helpt hierdoor ook mee in onze energietransitie naar minder gasverbruik.”

WKK ontlasten

Door de volatiele elektriciteitsprijzen zijn de e-ketels ook interessant om de WKK te ontlasten. “Op een heel koude maar zonnige winterdag waarbij er veel zonne-energie wordt opgewekt, zijn de elektriciteitsprijzen heel laag. Op dat moment hebben wij veel vraag naar warmte voor onze tomaten. De lage elektriciteitsprijzen in combinatie met de hoge gasprijzen zorgen ervoor dat de WKK op dat moment aanzetten niet rendabel is. Door de e-ketels kunnen we nu wel warmte aanmaken en onze energiekosten onder controle houden”, vervolgt Wils.
Het tomatenbedrijf overweegt het komende jaar nog twee e-ketels aan te schaffen. “Maar we zijn eerst aan het onderzoeken of de netcapaciteit dat aankan”, vertelt Wils die aangeeft dat het bedrijf ook kijkt naar de aanleg van zonnepanelen op het waterbassin. “Dat hebben onze buren ook gedaan en die hebben er goede ervaringen mee”, besluit zij.

Tekst en beeld: Jerom Rozendaal