Er zijn sterke ontwikkelingen in de toepassing van sensor- en visontechnologie in de glastuinbouw gaande, waarbij gewasmanagement meer aandacht heeft gekregen dan gewasbescherming.

In een project kijken we bij Wageningen University & Research daarom naar nieuwe technologieën voor vroege detectie van plagen en ziekten en het integreren van deze methoden in bestaande sensortechnologie voor gewasmanagement. Als model gebruiken we de detectie van echte meeldauw gebaseerd op visuele symptomen en vluchtige geurstoffen. Het laatste neemt veranderingen in geurstoffen waar als een plant wordt geïnfecteerd met een ziekte zoals meeldauw. We hebben een aantal veelbelovende geurstoffen geïdentificeerd.

Waarschuwingssysteem voor echte meeldauw

Daarnaast ontwikkelen we een mobiel APP-waarschuwingssysteem voor visuele detectie van locatie en ziektedruk van echte meeldauw in rozen. Oogstkarren, die regelmatig langs de kasrijen bewegen, zijn uitgerust met smartphones voor meeldauwscouting.
Financiers van dit project zijn Philips International, Porta Nova, Hawthorne Lighting, Topsector Tuin & Uitgangsmaterialen

Tekst: Kirsten Leiss