De Erasmus Universiteit heeft vorig jaar besloten zich in Europa te profileren met onderzoek naar voeding en gezondheid. Dit doet zij met een onderzoek naar de relatie tussen voedingspatroon en de kwaliteit van leven van mannen met langzaam groeiende prostaatkanker. In deze studie werken telers, coaches, patiëntenvereniging, financiers en medisch specialisten samen.

De universiteit is op zoek naar 250 deelnemers voor dit onderzoek, zo meldde het Algemeen Dagblad op 13 januari 2018. De deelnemers worden verdeeld in drie onderzoeksgroepen: een controlegroep die de Schijf van Vijf volgt, een dieetgroep en een Vers+ groep. Met een vingerprik controleren de onderzoekers het bloed van alle deelnemers, waarbij ze het gehalte lycopeen meten. Lycopeen is een stof waarvan bekend is dat deze met name prostaatkanker remt. Deze komt voor in tomaten en wortelen. Door middel van veredeling zijn al rassen ontwikkeld die een hoger lycopeengehalte hebben.

Voedingspatroon

“Als we die stof in het bloed terugzien kan dit positief zijn voor het bedwingen van prostaatkanker”, legt Chris Bangma, hoofd afdeling Urologie van het Erasmus MC, uit. Hij hoopt dat het onderzoek daadwerkelijk aantoont dat een verhoogd lycopeengehalte een gunstige invloed heeft op het ziekteproces. Bovendien wil hij graag dat deelnemers hun voedingspatroon blijvend aanpassen.

Vers+

Mensen met een Aziatisch eetpatroon ontwikkelen veel minder prostaatkanker dan mensen met een Amerikaans dieet. Ondanks deze verschillende eetpatronen is het moeilijk om de relatie tussen voeding en ziekte keihard aan te tonen.
De deelnemers die volgens het Vers+ concept eten, krijgen groente en fruit van de telers die meedoen. Vers+ is een innovatieprogramma dat is geïnitieerd door verschillende Westlandse tuinbouwondernemers, waaronder Koppert Cress, Eminent, Rijk Zwaan en Best Fresh Group. Platform Patiënt en Voeding heeft de telers, urologen en financiers op één lijn gekregen om dit onderzoek te starten.

Tekst: Pieternel van Velden.

Gerelateerd