De Europese Unie werkt aan een verbeterde verbinding tussen wetenschappelijk onderzoek, kleine bedrijven, hightech en digitalisering.

De motoren die dit de komende jaren allemaal aan elkaar moeten koppelen zijn de Digital Innovation Hubs. Digital Innovation Hubs (DIH’s) moeten borgen dat ieder bedrijf, klein of groot, digitale kansen moeten kunnen pakken. Met de technische universiteiten en onderzoeksinstituten als kern moeten de DiH’s acteren als een one-stop shop voor in het bijzonder het midden en klein bedrijf.

Wij coördineren de komende vier jaar de twee netwerken voor Agri Food. Smart Agri Hubs richt zich in het bijzonder op Internet of Things oplossingen in de agrarische primaire sector. Gewerkt wordt aan regionale hubs in alle lidstaten voor een laagdrempelige instap. De hubs worden ingezet voor een verbeterde kennisdoorstroming van wetenschappelijke kennis. EU R&D-projecten gaan de hubs gebruiken voor het verspreiden en het borgen van de resultaten nadat de projecten zijn afgerond. Een catalogus wordt ingericht om de weg te wijzen naar de juiste technische competenties. Nationale brancheorganisaties waaronder AVAG zijn aangehaakt om ook een branche specifieke lage instap te bieden.

Tekst: Erik Pekkeriet.