Als een groene waterval rollen duizenden paprika’s over de sorteerband bij Maatschap J.M. van der Burg in Est bij Geldermalsen. In de 7 ha grote kassen van de Betuwse teler zijn in januari 130.000 nieuwe planten gezet en daarvan wordt op dit moment volop geoogst.

De helft daarvan is van het gloednieuwe ras nr. 385, die zijn makkelijker te oogsten omdat ze niet doorkleuren en dus langer groen blijven. Dat geeft minder plukstress in de zomer.

“Ik ben 22 jaar geleden met groene paprika’s begonnen omdat we eigenlijk te laat in het seizoen pas een vestigingsvergunning kregen”, vertelt eigenaar Johan van der Burg. “We hadden direct al voldoende kilo’s en een goede marge. En als iets goed gaat, stap je niet over op wat anders.”

Groene vruchten zijn echter wel lastiger te oogsten dan gekleurde vruchten. “Het is moeilijker te zien of ze oogstbaar zijn. Het is daarom een uitdaging om nieuwe mensen het snijden aan te leren. Te vroeg geoogste paprika’s zijn minder lang houdbaar.”

Tekst: Gert Janssen, beeld: Vidiphoto