Tijdens een feestelijke avond in de Studio’s van Aalsmeer zijn op 10 januari de Dutch Tulip Awards uitgereikt aan de meest geslaagde marktintroducties van 2018 in de categorieën snijbloemen, kamerplanten, tuinplanten en concepten. De Dutch Tulip Award is een initiatief van Royal FloraHolland.

De winnaar in de categorie snijbloemen is Eustoma russellianum enkelbloemig russellianum ‘Botanic Pink’ van Montana Lisianthus uit Poeldijk. Toelichting van de vakjury: “Fantastisch botanisch product. Bijzonder echt en anders dan de gemiddelde Eustoma. Past in de veldboeketten en tijdgeest van nu. Kwaliteit is top en een mooie aanvulling op het Eustoma-assortiment.” Montana won de Award ten koste van Helianthus annuus ‘Pro Cut White Nite’ van T. Steenwijk uit Abbenes en J. van Boksel uit Hedel (2e prijs) en van Chrysanthemum geplozen Etrusko White van Arcadia (3e prijs).

Topper in groene planten

In de categorie kamerplanten won Monstera Monkey Leaf van v.d. Arend Tropical Plant uit Naaldwijk. Toelichting van de vakjury: “Een topper in het groene planten assortiment. Grotere potmaat/verschillende potmaten zou een aanvulling zijn in het Monckey leaf assortiment. Extreem veel te zien op instagram. Kortom, top om social media zo te benaderen. Modern en in veel interieurs te gebruiken.” De tweede prijs ging naar Alocasia macrorrhiza ‘Stingray’ van v.d. Arend Tropical Plant uit Naaldwijk en VDE Plant uit Woubrugge. Zamioculcas Zenzi van M. v Duyn Potplanten uit De Lier won de derde prijs.

Duurzaam geteelde Helianthus

Helianthus Funshine Multiflower van Bunnik Plants uit Bleiswijk is de winnaar in de categorie tuinplanten. Toelichting van de vakjury: “Volgens zeggen hoef je het product nauwelijks te remmen. Blijft compact van zichzelf. Bovendien duurzaam geteeld. Een aanvulling op het Helianthus assortiment. Spreekt aan, heeft het wow-effect!” De tweede plaats ging naar Clematis Garland® Viennetta™ van Nolina Kwekerijen uit Woubrugge. Anemone Wild Swan van Fa. E. Hopmans uit Wieringerwerf en Van Woudenberg Tuinplanten uit Zevenhuizen (ZH) won de derde prijs.

Originele geschenkverpakking

Het Original Orchids Frame van Artisan won – last but not least – in de categorie concepten ten koste van JUB Holland met ‘Lots of Love en Bee Happy Veer & Moon’ (2e prijs) en Ter Laak Orchids met ‘Phalaenopsis Flying Orchid’ (3e prijs). De jury noemde het concept ‘origineel’, ‘veelbelovend’ en ‘een echt cadeau’. Het Original Orchids Frame is een compacte, rijk bloeiende Phalaenopsis in een stijlvolle geschenkverpakking. Het grafische frame laat de plant zweven in de ruimte, waardoor het past in elk interieur.

Bron: FloraHolland, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke