Hoewel de meeste kersthandel inmiddels verkocht is, staat voor de telers van groene planten het seizoen nu voor de deur. Met de strengere lockdowns in Nederland en Duitsland is het afwachten wat de gevolgen hiervan zullen zijn, zegt John Grootscholten van Decorum Company. “Maar ik blijf positief.”

Door de strengere lockdown in Nederland zijn tuincentra, bloemenwinkels en bouwmarkten gesloten. Buitenverkoop van snijbloemen en kerstbomen is nog wel toegestaan. Deze maatregel is maandagnacht ingegaan en geldt tot 19 januari. In Duitsland mogen in de belangrijke deelstaat Nordrhein-Westfalen bloemisten en tuincentra wel open, bouwmarkten gaan voor particulieren dicht. De lockdown geldt hier tot 10 januari. In de andere deelstaten bestaat hierover nog geen duidelijkheid, meldt Royal FloraHolland.

Plantenhandel

John Grootscholten van Decorum, zelf teler van groene kamerplanten en hortensia, is natuurlijk blij dat een gedeelte van de winkels in Duitsland open blijven. Maar vreest ook de consequenties voor de plantenhandel. “Afgelopen maandag hadden onze bedrijven al afbestellingen binnen. Dat is logisch, maar de Nederlandse markt is niet de grootste markt voor ons. Ik denk dat de Nederlandse markt misschien voor 10% van invloed is op onze bedrijven, de Duitse markt wel voor 25 tot 30%. Dat is samen toch 35 tot 40%. De strengere lockdowns in Europa zijn nu beperkt tot Nederland en Duitsland, in de UK is het nog afwachten. Hopelijk blijft dat zo.”
Voor de telers van groene planten staan nu de drukste weken voor de deur, vervolgt Grootscholten. “Dat zijn voor ons altijd de kerstweek tot week 4/5. Alles wat over is van de Kerst gaat dan de deur uit en daar komen voornamelijk planten voor in de plaats. Als alles tot 10 of 19 januari dicht moet blijven, missen wij misschien de beste weken van het jaar.”

Online kanalen

Vreest Grootscholten voor een herhaling van de eerste lockdown in maart? “Als nu nog 50 tot 60% van de plantenhandel door blijft lopen, wat we wel verwachten, omdat de rest van Europa nog open is, zal er niet veel gestort hoeven te worden in de groene planten. Maar in de bloeiende planten misschien wel, daar durf ik nu geen uitspraak over te doen. Een product dat bloeit moet op een gegeven moment weg. Dat heb ik zelf ook meegemaakt tijdens de eerste lockdown met mijn hortensia’s. Met een groene plant heb je iets meer speling.”
Denk je dat de online kanalen een deel hiervan kunnen opvangen? “Ja, zeker wel. Alleen, dat aandeel zal nu hangen rond de 15% en zal misschien naar de 20% gaan. Maar het betekent wel dat de andere 80% via de handel moet. Het is maar de vraag of ze het op tijd weg kunnen krijgen. Voor de groene planten is het nu gewoon afwachten. Dit gaat iedereen geld kosten, laten we dat vooropstellen. Uiteraard blijft de consument in de markt. Ik blijf daarom positief.”

Tekst: Mario Bentvelsen, beeld: Studio G.J. Vlekke