Het project ‘Totaalconcept HNT, toegepast in de belichte tomatenteelt’ bij het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk, gaat het tweede jaar in. “Het energievraagstuk krijgt dit jaar nog meer aandacht”, meldt onderzoekster Lisanne Helmus-Schuddebeurs. “We willen de warmtepomp optimaal inzetten.”

Op 7 augustus is de nieuwe proef van start gegaan. Een week later kwam de begeleidingscommissie voor het eerst bijeen. Net als vorig jaar is gekozen voor het ras Merlice, geënt op de onderstam Maxifort.
Afgelopen jaar zijn de planten geteeld in kunststof boxen met een houtvezelmat. Dit seizoen staat de helft van de planten op deze boxen, de andere helft op steenwol. De proefnemers willen namelijk een duidelijker beeld krijgen van de invloed van het teeltsysteem op de gewasgroei.
De afdeling heeft ultra low haze glas met dubbele AR-coating en drie klimaatschermen; een energiescherm, een diffuus scherm en een lichtuitstootscherm. De belichtingsinstallatie bestaat uit 115 µmol/m²/s SON-T-lampen, 52 µmol/m²/s LED-toplicht, aangevuld met 60 µmol/m²/s tussenlicht.

Energiedoelstelling aangescherpt

In Onder Glas van juni/juli 2019 liet de begeleidingscommissie al doorschemeren dat het eerste proefjaar veel is geleerd. De laatste oogst vond plaats op 19 juli, waarbij de productie uit kwam op 93 kg/m².
Afgelopen seizoen kwam het totale energieverbruik uiteindelijk op 30 m³/m², waarvan twee derde afkomstig was van de warmtepomp. Om een stap verder te gaan naar een fossielvrije teelt is de doelstelling dit jaar aangescherpt, namelijk 80 tot 90% via de warmtepomp. Helmus: “We hebben het actief ontvochtigingssysteem nog niet optimaal kunnen inzetten om de gewasreactie goed te meten. In dit tweede jaar willen we weer een stap verder komen met deze klimaatstrategie, met name om meer inzicht krijgen in de interactie tussen klimaat en gewas. Als je dat goed begrijpt kun je de teelt beter beïnvloeden.”
Dit gezamenlijke project van Delphy, Groen Agro Control en Wageningen University & Research komt tot stand met een bijdrage van Kas als Energiebron. De participanten zijn Saint-Gobain Cultilene, Hortilux, Hoogendoorn Growth Management, Svensson, De Ruiter, 2Grow en Wireless Value.

Tekst en beeld: Pieternel van Velden