Pasen is traditioneel een topperiode voor de Vlaamse aspergetelers. Telers onder glas verhogen twee weken voor deze feestdagen de temperatuur van de grond waar de asperges in staan en pieken zo ook met de productie. Na Pasen zakt de prijs traditioneel weer en komt langzaam aan de massa van de buitenteelt op de markt.

Met veilingprijzen van 14 à 15 euro per kilo doet de Vlaamse aspergeteler Bert Vercammen goede zaken. De Vlaming teelt in Lier 8.000 m² asperges onder glas. Veiling BelOrta in Sint-Katelijne-Waver is zijn grootste afzetkanaal, maar een gedeelte van de productie wordt ook in de thuisverkoop weggezet.
“Kort voor Pasen piekt de aspergeprijs altijd. Traditioneel worden er tijdens deze feestdagen veel asperges gegeten”, vertelt de teler. Behalve de grote vraag is er in deze periode nog maar een beperkt aanbod beschikbaar op de markt. Het zijn vooral de kastelers die nu in productie zijn en vollegrondstelers die met (verwarmde) plastic tunnels de aspergegroei op het veld forceren.

Productiepiek afgestemd

De kas bij Vercammen is begin maart in productie gekomen en de teler heeft de productiepiek afgestemd op de feestdagen. “Twee weken tot tien dagen voor Pasen verhogen we de bodemtemperatuur tot 20 graden waardoor de groei goed op gang komt.” De grondverwarming zorgt er voor dat de aarde rond de aspergewortels opwarmt.
Medio april komt er zo’n 300 kilo per dag uit de kas en zijn de teler, zijn vrouw en nog drie seizoenarbeiders aan het werk. De aspergeteler zegt tevreden te zijn over de opbrengst. Dit terwijl het al oude planten zijn, hetgeen zich meestal vertaalt in dunnere planten met minder productie. “Normaal gaat een aspergeplant maar tien seizoenen mee. Dan is de productie te laag en is de grond ook verzadigd met Fusarium.”

Mogelijk nog een seizoen langer

Door het hoge fusariumgehalte van de grond is aspergeteelt na het elfde seizoen niet meer mogelijk. Vercammen dacht er eerder aan om daarom over te stappen op aardbeienteelt onder glas, maar denkt nu dat hij de aspergeteelt op ouderlijke bedrijf, dat hij vorig jaar overnam, misschien nog wel een jaar kan rekken. “Ik weet nog niet zeker wat we gaan doen, maar de huidige productie is hoopvol: mogelijk dat we nog een jaar door kunnen.”
De teelt onder glas bij Lierse asperges, zoals het bedrijf officieel heet, loopt meestal tot eind april, begin mei. “Dan komen de Vlaamse asperges van de vollegrond in productie en is het niet meer rendabel om in een kas te produceren”, vertelt de teler die zelf ook 1,5 ha buitenteelt heeft.
Doordat in de loop van mei ook de buitenproductie piekt, zakt de prijs tot zo’n vijf euro per kilo. Dat is de periode dat er in de winkel iets meer winst gemaakt wordt. “Bij een hoge veilingprijs, is het niet verstandig om veel marge te nemen in de thuisverkoop, omdat je dan al snel te duur wordt. Als de prijzen lager liggen, kan ik weer wat extra marge nemen”, legt de teler uit.

Tekst en beeld: Jerom Rozendaal