Komkommerteler Edwin Verhees investeerde recent in insectengaas om problemen met vooral rupsen en wantsen een halt toe te roepen. Volgens de teler is het gaas uiterst effectief: de plaagdruk is geminimaliseerd, hij zet fors minder chemie in én kan een luchtiger kasklimaat realiseren. Zorgen zijn er wel over het onvoorspelbare overheidsbeleid en over de beperkte verduurzamingsopties in Limburg. “Zonder gas telen, is hier niet mogelijk.”
Edwin Verhees en Suzanne van Gog-Verhees runnen in het Noord-Limburgse Baarlo een glastuinbouwbedrijf van 6 ha. Ieder jaar staan twee komkommerteelten op de rol. In één kas wordt traditioneel geteeld en in één kas staat een hogedraadteelt, plus een najaarsteelt tomaten. “Sinds 8 juli oogsten we van de tweede komkommerteelt dit jaar”, zegt Edwin Verhees. “De teelt staat er mooi bij en de ziekte- en plaagdruk is laag. Dit is vooral te danken aan het insectengaas dat we hebben geïnstalleerd. Vorig jaar werd dit aangebracht in de eerste kas, dit voorjaar volgde de tweede.”
Vijftig procent minder chemie-inzet
De eigenaren van Vergo tuinbouw investeerden vooral in het gaas om de problemen met luizen, wantsen en rupsen te beperken. “De wants- en rupsendruk in dit gebied is heel hoog; we hadden hier de afgelopen jaren flink wat mee te stellen”, zegt Verhees, die koos voor het gaas-harmonicasysteem dat werd geïnstalleerd door Luiten Greenhouses. “Door het insectengaas is er nog nauwelijks invlieg van wantsen en motten. Wantsen zien we nagenoeg niet meer, de problemen met rupsen zijn met tachtig producent gereduceerd. Ook komen er geen vogels meer in de kas, wat bijdraagt aan een lagere virusdruk. We hoeven vijftig procent minder chemie in te zetten tegen insecten.”
Luchtiger kasklimaat
In tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd, is de teler van mening dat het gaas juist zorgt voor méér in plaats van minder luchtingscapaciteit. “De luchtramen aan de windzijde kunnen nu verder open, doordat het gaas de wind ‘breekt’. Dit zorgt voor een luchtiger kasklimaat, wat de groei ten goede komt en helpt om schimmelziekten onder controle houden. Desondanks zorgt het gaas wel voor een hogere kastemperatuur; gemiddeld 1 tot 1,5 graad. Maar door inzet van een vernevelingsinstallatie kunnen we de kastemperatuur op warme dagen prima onder controle houden.”
Toekomstbestendig
Verhees kan geen nadelen benoemen van het gaas. “Het is de beste investering die we ooit hebben gedaan”, stelt hij. “Met het gaas hebben we ons bedrijf toekomstbestendig gemaakt. Zonder insectengaas sta je gewoonweg met 2-0 achter. Ik zie het ook als een verzekering, om teeltrisico’s te minimaliseren. Hierdoor heb je de investering op het moment van aanschaf al terugverdiend.”
Inzet van gas is must
De teler, die zijn komkommers afzet via telersvereniging Fossa Eugenia, is ook tevreden over het verloop van de afzet dit jaar. “De vraag en de prijsvorming zijn goed. Dat komt omdat vraag en aanbod mooi in balans zijn. We hebben dit jaar dus geen reden tot klagen.”
Toch zijn er wel zorgpunten, benadrukt Verhees. Vooral de onvoorspelbaarheid van het overheidsbeleid baart hem zorgen. Daarnaast is het volgens hem onmogelijk om in Limburg fossielvrij te telen. “Wij verwarmen ons bedrijf met een WKK en een biomassa-installatie. Daarnaast hebben we zonnepanelen om te voorzien in het interne stroomverbruik. Onze energievoorziening is dus al deels duurzaam, maar ik zie geen mogelijkheden om helemaal van het gas af te gaan. Het winnen van aardwarmte is hier niet mogelijk, elektrificatie is lastig omdat het elektriciteitsnet vol zit en ik voorzie niet dat windmolens de oplossing zijn om een kas te gaan verwarmen. Die moet je namelijk ergens dicht bij je bedrijf plaatsen en dat is niet voor elke teler mogelijk. De inzet van gas is dus een must, of je moet je teeltplan aanpassen.”
Van dag tot dag bekijken
Ziet Verhees dan wel toekomst voor zijn bedrijf? “Dat hangt helemaal af van wat de politiek gaat doen. Als er geen verdere heffingen komen op de inzet van gas, zal het wel goedkomen. Maar dat is niet te voorspellen. Je moet je bedrijf daarom van dag tot dag runnen en vooral zo goed mogelijk voor je teelt zorgen. Op omstandigheden waarop je geen invloed hebt, kun je pas reageren als ze zich aandienen. Dan moet je een keuze maken; toch nog ergens een oplossing proberen te vinden of stoppen met je bedrijf.”
Tekst: Ank van Lier











