Begin 2015 startte Sweeper. Doel van dit project is de ontwikkeling van een oogstrobot voor paprika’s. Die robot wordt uitgetest bij paprikakwekerij De Tuindershoek in IJsselmuiden van de broers André en Paul Kaashoek.

Waarom werken jullie mee aan de ontwikkeling van Sweeper?

“Als lid van de landelijke commissie Paprika was ik betrokken bij Crops, de voorganger van Sweeper. Voor het testen van de Sweeper werd een praktijkbedrijf gezocht. Daarvoor hebben we ons aangemeld. Want als je als eerste meedoet, kun je profiteren van innovatiesubsidies. Dat wil overigens niet zeggen dat we gratis mee liften: van alle zes partners wordt een behoorlijke inzet verwacht.”

Wat wordt er zoal onderzocht op jullie bedrijf?

“Het prototype wordt in februari 2018 opgeleverd; nu worden verschillende aspecten onderzocht. Zo zijn onlangs op ons bedrijf enkele camera’s getest. Doel daarvan was de beste camera selecteren én onderzoeken welke data een camera kan verzamelen. En het is mogelijk dat het voor het onderzoek belangrijk is dat we bijvoorbeeld een ander ras gaan telen op een proefpad. Dat is inderdaad ingrijpend, maar de lat ligt hoog bij het project.”

Welk voordeel levert een robot jullie bedrijf op?

“Het oogsten van paprika’s vormt het grootste deel van de arbeidskosten op ons bedrijf. Daarop kunnen we besparen met een robot. Bovendien hebben we minder seizoenskrachten nodig. Aan de andere kant hebben we met een robot wel meer technisch personeel nodig. De werkzaamheden veranderen immers. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat het economische verhaal klopt: een robot moet een plus opleveren.”

Zijn jullie niet bang leergeld te betalen door als eerste een oogstrobot te testen?

“Niemand die ons dwingt mee te doen of onze kas aan te passen. We maken zelf die afweging. En die afweging blijven we maken.”

Is het leuk om aan de ontwikkeling van een robot mee te werken?

“Zeker. En het is ook best wel spannend en uitdagend.”

Tekst: Tuinbouwteksten.nl/Mario van Vliet, beeld: Mario Bentvelsen

Download het complete dossier Robots in de Tuinbouw, inclusief expert interviews, conclusies en voorbeelden (13 pagina’s, pdf).