Op de nieuwste locatie van Zwinkels Tomaten in ‘s-Gravenzande is voor het eerst in Nederland op commerciële schaal gebruik gemaakt van SmartGlass, een diffuus glassoort met een dubbele AR-coating. Bijzondere eigenschap van dit glas is dat de haze daalt en het glas helderder wordt als het vochtig is.

Greenbalance is de nieuwste locatie van Zwinkels Tomaten, aan de Galgeweg in ‘s-Gravenzande. Het familiebedrijf bestaat naast Greenbalance uit Greencamp en Greenlight. De drie locaties, waarvan één in Maasland en twee in ‘s-Gravenzande, nemen in totaal 20 ha in beslag, waarvan 16 hectare op een locatie. De nieuwe tuin heeft een oppervlakte van 40.000 m², waarvan 35.000 m² met groeilicht (180 mmol SON-T van Agrolux). In februari 2017 is gestart met de bouw van de kas en begin september zijn de tomatenplanten gepoot.

Adaptive haze

Op het 6,20 meter hoge dek is gebruik gemaakt van SmartGlass met high haze en dubbele AR-coating van Glascom Tuinbouw. Dit glas heeft als eigenschap zich aan de seizoenen aan te passen. SmartGlass heeft een ‘adaptive haze’. Als het glas nat of gecondenseerd is, daalt de haze (lichtspreiding) en stijgt de hemisferische lichttransmissie. Daardoor zorgt het in het najaar en winter voor meer licht in de kas dan andere soorten glas. Ook heeft het glas een zeer fijne oppervlaktestructuur, waardoor vuil zich minder snel hecht aan het oppervlak. Bovendien is het glas hydrofiel: condenswater vormt geen druppels, maar vormt een filmpje en loopt af naar de goot, aldus de glasleverancier. SmartGlass is eerder in Nederland toegepast in de Winterlichtkas, die is ontwikkeld in een consortium van Wageningen UR, BOM Group, Ludvig Svensson, Bayer Crop Science en Glascom Tuinbouw.

Luchtbeweging

De nieuwe tomatenkas van Zwinkels is verder uitgerust met een lichtreductiescherm en gevelschermen van Peter Dekker Installaties. Daarnaast heeft Zwinkels voor deze locatie gekozen voor Verti-Fans. Deze verticale ventilatoren zorgen ervoor dat de warmte beter verdeeld wordt, zonder het gewas te belasten met teveel luchtbeweging. Watertechnisch is de nieuwbouw gescheiden gehouden van het eerder gebouwde gedeelte, zodat de nieuwbouw op een eigen recept kan draaien. De drain wordt ook apart opgevangen en ontsmet door middel van een HD-UV unit van Priva.

Bron: Zwinkels Tomaten/Glascom/Stolze