Op 1 november zijn de bouwwerkzaamheden voor het nieuwe Breeding Technology Centre (BTC) van Dümmen Orange van start gegaan. Met het slaan van de symbolische eerste paal leidde Agnes van Ardenne, burgemeester van de gemeente Westland, de bouwperiode van het onderzoeksgebouw in.

De bouw van het BTC neemt ongeveer elf maanden in beslag. Wanneer het moderne onderzoekscomplex af is, brengt Dümmen Orange al haar onderzoeksfaciliteiten (laboratoria en kantoren) op het gebied van technologie en kenmerkonderzoek in het gebouw onder.

Groot

Met de realisatie van het BTC kan Dümmen Orange de veredelings- en selectieprocedure aanzienlijk versnellen. Het nieuwe Breeding Technology Centre wordt namelijk een van de meest geavanceerde en grootste laboratoriums voor sierteeltonderzoek ter wereld. Het gebouw telt drie verdiepingen met een totale oppervlakte van 4.000 m² en biedt faciliteiten voor onderzoek op het gebied van fytopathologie, genetica, genomica, weefselcultuur, celbiologie, plantenfysiologie en diagnostiek.

Onderzoeksprogramma

Het onderzoeksprogramma dat in het BTC gaat plaatsvinden, richt zich op eigenschappen met een toegevoegde waarde voor de sierketen, zoals resistenties, verbeterde houdbaarheid en een hogere opbrengst. Het veredelingsbedrijf gebruikt daarbij onder andere technologieën die de efficiëntie van veredelingsprocessen verhogen door middel van moleculaire veredeling, efficiënte evaluatie van positieve eigenschappen en analyses met betrekking tot de genetische diversiteit. Verder gebruikt de veredelaar ook technologieën die de veredeling versnellen door het kruisingswerk te optimaliseren en teeltcycli te verkorten.

‘Kans voor aantrekken talent’

Van Ardenne benadrukte in een toespraak bij het slaan van de eerste paal het belang van Research & Development voor de toekomst van de glastuinbouwbranche. “Dit is de plaats waar het wonder van de techniek en het wonder van de natuur samenkomen. Geweldig om te zien dat een wereldwijd opererend bedrijf als Dümmen Orange investeert in het Westland, een schitterende kans om talent aan te trekken en te ontwikkelen.”

‘Waardevol voor de toekomst’

Bestuursvoorzitter van Dümmen Orange Jean-Baptiste Wautier sloot zich aan bij de woorden van de burgemeester. “Wij zijn enthousiast dat we dit Breeding Technology Centre mogen bouwen; het is uiterst waardevol voor een solide toekomst van ons als toonaangevend veredelingsbedrijf. We hebben de juiste vaardigheden en de spirit om dit lab te bouwen en samen zorgen we dat dit langdurige project een groot succes wordt.”