Het winkelend publiek kan vanaf deze week tomaten in verpakkingen van olifantsgras kopen. Hiermee bewijzen zij het milieu een dienst, want olifantsgras – de vezels worden vibers genoemd – heeft allerlei ecologische voordelen. Olifantsgras neemt namelijk vier keer zo veel CO2 op per hectare dan een bos met bomen.
Na oogst wordt olifantsgras omgezet tot grondstof voor verpakkingsmateriaal en is het uitstekend te gebruiken in bestaande productieprocessen. Bijkomend voordeel is dat de verpakkingen composteerbaar zijn, waardoor een bakje van vibers (herkenbaar aan het kiemplantlogo) gewoon bij het gft-afval kan.
Veel belangstelling
Jan-Govert van Gilst, de man achter Vibers, vertelt dat er veel belangstelling is voor het nieuwe materiaal. “Zowel supermarkten, producenten en de verpakkingsindustrie hebben veel interesse in deze bijzondere verpakking. Vibers is namelijk een prima alternatief voor plastic verpakkingen en gemakkelijk te gebruiken door de industrie op bestaande machines”, zegt hij.
Ook alternatief voor beton
Naast verpakkingsmaterialen wordt nu gewerkt aan het 3D printen van een op vibers gebaseerd alternatief voor beton. Natuurlijke grondstoffen en high-tech komen hier samen. Ook zijn er sinds enkele maanden al consumentenproducten, zoals opbergbussen voor in de keuken, gemaakt van vibers. Van Gilst: “Straks heeft iedereen iets van vibers in huis.”
Groeiplan met ABN AMRO
Nu de ontwikkelfase is afgerond en de eerste producten in de winkel liggen, is de blik op de toekomst gericht. Samen met ABN AMRO is een groeiplan ontwikkeld om de productie op te schalen. “We stimuleren ondernemers om te kijken naar circulaire bedrijfsmodellen. Dit is een prachtig voorbeeld. We zijn vanaf het begin betrokken bij vibers en blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan de groei van deze ondernemer”, zegt Hein Brekelmans, hoofd van de Sustainable Finance Desk van ABN AMRO.
Bron en foto: Vibers.