Het cateringbedrijf van luchtvaartmaatschappij Emirates investeert 40 miljoen dollar in de bouw van de grootste vertical farm ter wereld. In deze faciliteit, die naast het vliegveld van Dubai komt te staan, wil de cateraar dagelijks 2.700 kilo bladgroenten gaan oogsten.

Emirates Flight Catering (EKFC) doet de investering met het Amerikaanse bedrijf Crop One. Samen zetten zij hiervoor een joint-venture op. Crop One Holding is naar eigen zeggen de grootste exploitant van vertical farms in de wereld.

Wereldwijde innovatiehub

Volgens Zijne Hoogheid Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, de topman van Emirates Airline, sluit deze investering aan bij de wens van de Verenigde Arabische Emiraten om op landbouwgebied zelfvoorzienend te worden. De introductie van deze baanbrekende technologie van vertical farming verbetert volgens de prins ook Dubai’s positie als een wereldwijde innovatiehub.

Dagelijks 2.700 kilo

Zodra hij gereed is, heeft de vertical farm een oppervlakte van circa 12.000 vierkante meter. Volgens Crop One is de opbrengst straks gelijk aan de opbrengst die gewoonlijk van 360 hectare conventionele tuinbouwproductie afkomstig is. Wanneer de productie volledig op gang is gekomen moet de faciliteit dagelijks 2.700 kilo hoogwaardige, herbicide- en pesticidevrije bladgroenten produceren. Het watergebruik is dan 99% minder dan wanneer de bladgroenten in de buitenlucht zou worden geteeld.

Toppunt van vers

Omdat de productie direct naast de locatie staat waar de groenten worden gebruikt, namelijk in de maaltijden voor de luchtvaartpassagiers, bespaart men ook veel CO2-emissie door transportkilometers. Bovendien garandeert men zo dagelijks de meest verse groenten die binnen enkele uren na de oogst kunnen worden verwerkt. De bouw van de vertical farm zal in november 2018 starten en ongeveer een jaar in beslag nemen. Naar verwachting kunnen klanten van Emirates Flight Catering, waaronder 105 luchtvaartmaatschappijen en 25 luchthavenlounges, in december 2019 de eerste producten op hun bord krijgen.

Bron: Emirates Flight Catering, video: FreshBox Farms