De Vlaamse teler Jan Heulens, die onder de schaduw van Antwerpen op 7,5 ha aubergines teelt, heeft een uitstekende start van het seizoen achter de rug. Hij is een maand in productie en heeft de huidige prijsvorming sinds langere tijd niet meer meegemaakt.

“Spanje heeft een flinke koudegolf gehad deze winter. Daardoor komt er uit deze contreien veel minder product en daardoor zijn de prijzen op het moment zo goed. Ook de teelt verloopt voorspoedig.” Aan het woord is Jan Heulens die in het Antwerpse Vremde samen met zijn broer Tom en zus Ann een auberginebedrijf heeft.
De Vlaamse teler is sinds vier weken in productie en oogst inmiddels zo’n 500 gram m²/week. Dat volume zal de komende weken oplopen tot 2,2 kg per m²/week naar de piek in juni. Hij hoopt daarbij dat het Spaanse herstel uitblijft de komende weken. “Je ziet momenteel dat de prijzen licht dalen, wat vermoedelijk het gevolg is van de Spaanse productie die zich herstelt.”

Supermarkten switchen

Alhoewel de Spaanse aubergines bij gematigd weer op het Iberisch schiereiland, tot mei, juni stevig concurrentie kunnen bieden, verwacht hij dat de lokale groothandel de switch naar Nederlands-Belgische product heeft gemaakt. “Als Nederlandse of Belgische supermarkten switchen van Spaans naar Nederlands of Belgisch product, zie je dat ze daarna vaak bij deze keuze blijven”, legt hij uit.
Ook vorig jaar waren de prijzen behoorlijk, maar lag de kostprijs hoger. Hij had maar 37% van zijn gas vastgelegd, maar kon de hoge prijzen verrekenen met een hogere elektriciteitsprijs. Daarom maakt het eigenlijk ook niet zo veel uit hoe hoog de gasprijs ligt, vertelt Heulens die evenwel het zekere voor het onzekere heeft genomen en onder betere tarieven een groot deel van de benodigde hoeveelheid gas heeft vastgelegd voor 2023 en 2024.

Langetermijn gas

“Om ook naar de toekomst risico’s uit te sluiten, kijken we nu al naar het vastleggen van de gasprijs tot 2027”, aldus Heulens die de energiezekerheid de belangrijkste les noemt van de voorbije energiecrisis. Doordat de gasprijs de voorbije maanden weer ietwat normaliseerde, heeft hij geen enkele concessie hoeven te doen aan zijn teeltplan. Net zoals bij vorige teeltseizoenen heeft hij op 20 december geplant en is hij midden februari bij normale warmtegift in productie gekomen.

Consumptie opkrikken

Zoals het er nu uit ziet, heeft de aubergineteler alle vertrouwen in het komende jaar. Ook gaat hij er niet vanuit dat de inflatie leidt tot een verminderde consumptie van de consument. “De mensen hebben gezonde groente nodig”, zegt hij. Bovendien verwacht hij ook dit jaar een promotiecampagne van veiling BelOrta om de groente onder de aandacht te brengen.
“Mogelijk komt hier nog wat extra vraag uit”, suggereert Heulens en hij wijst op statistiek van BelOrta. Alhoewel Vlamingen volgens de veiling in tien jaar tijd dubbel zo veel aubergines zijn gaan eten, ligt de gemiddelde consumptie ervan nog maar op zo’n 600 gram per jaar. Zuid-Europeanen eten bijvoorbeeld gemiddeld zes tot tien kilo aubergine op jaarbasis.

Tekst en beeld: Jerom Rozendaal