Wageningen University & Research (WUR) coördineert het Europese netwerk rond Digital Innovation Hubs voor agrifood robotica. Het netwerk onder de naam agROBOfood is eind 2019 van start gegaan.

Enerzijds verbindt dit netwerk onderzoeks- en kennisinstellingen. Door de kennis beter aan elkaar te verbinden zouden wielen minder opnieuw uitgevonden moeten worden en het zou moeten leiden tot versnelling van de innovatie. Anderzijds wil het netwerk ook een laagdrempelige regionale instap zijn voor het MKB om ideeën tot een succes te brengen.

Nederland heeft al een succesvolle innovatie ingebracht voor de gerobotiseerde oogst van komkommer. De demonstratierobot die wordt gebouwd kan zowel de rijpheid van komkommers beoordelen als in een kas vruchten plukken en verwerken.

Om het netwerk te testen is 8 miljoen euro beschikbaar voor innovatieve initiatieven die gebruik maken van het netwerk. De eerste call van € 2,7 miljoen euro is nu open tot en met 31 mei 2020. Meer informatie is te vinden op de website agROBOfood.eu.

Tekst: Erik Pekkeriet