Gerbera United investeerde eind vorig jaar in LED-belichting voor haar locatie in Nootdorp. Een goede zet, volgens ondernemer Dick Kooij. Het bedrijf weet de energiekosten hierdoor namelijk beter in de hand te houden. Het kasklimaat is nog wel een punt van aandacht: om voldoende te kunnen ontvochtigen worden dit najaar verticale ventilatoren ophangen.

Tot eind vorig jaar was de locatie van Gerbera United in Nootdorp, die 3,2 ha omvat, uitgerust met 160 µmol/m².s  aan SON-T groeilicht. Ondernemers Dick Kooij en Wim-Peter van den Berg besloten op dit bedrijf de switch te maken naar een hybride installatie, vanwege problemen met en uitval van armaturen. “Maar de hoge energieprijzen vormden de belangrijkste trigger”, zegt Kooij. “We hebben weliswaar drie WKK’s staan voor onze belichting, maar moesten voorheen nog een derde van de benodigde elektriciteit inkopen. En omdat we geen stroom hebben vastgelegd, liep dat behoorlijk in de papieren.”

Geen stroominkoop

In de kas werd 200 µmol/m² aan LED-belichting geïnstalleerd, die uiteindelijk begin januari in gebruik kon worden genomen. “De LED’s van Hortilux vervingen de SON-T- installatie met een vermogen van 100 µmol/m². We verdubbelden dus de lichtintensiteit, terwijl we niet meer stroom nodig hadden dan voorheen. Onze tweede SON-T-installatie, met een vermogen van 60 µmol/m², hebben we laten hangen.”
Het doel van de ondernemers was om deze SON-T-lampen zo min mogelijk in te zetten. Dan hebben ze namelijk voldoende aan hun WKK-stroom en hoeven ze geen elektriciteit in te kopen. “Dat is gelukt”, zegt Kooij. “De LED’s gingen begin januari aan en tot het einde van het belichtingsseizoen, begin maart, hebben we de SON-T-lampen nauwelijks gebruikt. Alleen soms in de vroege ochtend, om extra zicht te creëren. Maar we hebben nagenoeg geen stroom meer hoeven in te kopen; voorheen kochten we zo’n 1.300 kWh per seizoen bij.”
Dankzij de investering in LED weten de ondernemers de energiekosten dan ook fors te reduceren en beter in de hand te houden. “Ook zijn we minder afhankelijk van de fluctuerende energieprijzen. Dat is ideaal, zeker in deze tijden.”
De teler hoopt dat de extra hoeveelheid licht ook resulteert in een meerproductie. Of dat ook daadwerkelijk het geval is, kan hij nu nog niet zeggen. “De LED’s hebben nog slechts twee maanden gedraaid; dat tijdsbestek is te kort. Maar ik heb goede hoop dat we komend seizoen wel extra stelen kunnen gaan oogsten, dankzij het extra licht in de kas.”

Klimaattechnische uitdagingen

Het kasklimaat is nog wel een punt van aandacht. Omdat de LED-armaturen veel minder warmte afgeven dan SON-T-lampen investeerden de ondernemers ook in een extra energiedoek. “Hierdoor kunnen we de warmte beter binnen houden en hoeven we niet veel extra gas in te zetten. Maar bij gesloten energiedoeken is ontvochtigen een must. Daarom hingen we DryGairs op, om de kaslucht te ontvochtigen.”
Dit bleek echter niet voldoende, geeft Kooij aan. “De DryGairs zijn vooral belangrijk voor de generieke ontvochtiging. Op momenten dat de lampen aangingen, zagen we de RV in de kruin van het gewas, tussen de bladeren, echter stijgen. Dit probleem werd niet opgelost met de ontvochtigers, waardoor we te kampen kregen met schimmels. Om die reden hangen we in september Nivolatoren op. Deze komen boven in de kas te hangen en trekken de warme lucht dan als het ware door de plant. Hierdoor wordt het vocht beter afgevoerd en horen schimmelproblemen hopelijk definitief tot het verleden. Het creëren van een goed klimaat onder LED is een grotere uitdaging dan gedacht.”

Verdere investering

Per saldo is de gerberateler positief over de gedane investering. Sterker nog: op de locatie van Gerbera United aan de Bredeweg in Moerkapelle wordt dit najaar ook LED-belichting opgehangen. “Hiermee hopen we onze energiekosten nog beter onder controle te kunnen houden. Wel kiezen we voor een iets ander spectrum. In Nootdorp hangt een LED-spectrum bestaande uit 95 procent rood en 5 procent blauw licht, straks voegen we ook wat groen licht toe. Dit moet het zicht in het gewas, vooral in de ochtend en aan het eind van de middag, verbeteren.”

Tekst: Ank van Lier, beeld: Michel Heerkens