Alhoewel snijbloementelers hun hart vasthielden, hielden de veilingprijzen deze week stand. De invoering van de lockdown heeft niet meer dan een lichte impact gehad op de prijzen bij gerberateler Marius Mans uit Brakel en de Vlaamse amaryllisteler Raf Rombouts. Op korte termijn zien de telers meer voordelen dan nadelen voor hun producten: Mensen zitten weer aan huis gekluisterd.

Bij de afkondiging van de lockdown in Nederland gingen de gedachten van Raf Rombouts, amaryllisteler in Belgisch Loenhout kort terug naar vorig jaar. Toen kondigde Duitsland kort voor kerst een lockdown aan en zag de Vlaming de klokprijzen op de belangrijkste dagen van het jaar instorten, waardoor hij het jaar in mineur eindigde. Zo’n 60% van zijn afzet verloopt via de veiling Rhein-Maas, 40% via Nederland.
Vanuit de Nederlandse klok bereikt maar een kleine gedeelte van zijn snijbloemen de Nederlandse bloemenwinkels die door de lockdown hun verkoopmogelijkheden beperkt zagen worden tot click & collect. Toch hield hij en met hem een aantal andere telers met wie hij in een appgroepje contact onderhoudt, even de adem in voor de veilingdag van maandag. “Al gauw bleek het mee te vallen. De voorverkoop – tegen hoge prijzen – draaide behoorlijk en daarna viel de schade voor de klok ook alleszins mee.”

Economische onrust nooit goed voor klokverkoop

Marius Mans, gerberateler uit Brakel, heeft soortgelijke ervaringen. “De lockdown heeft hoogstens een lichte impact gehad op de prijsvorming voor de klok”, stelt hij. Alhoewel zijn product voor minder dan 10% in Nederland wordt verkocht, kan een lockdown in ons land wel degelijk invloed hebben op de prijssetting meent hij. “Algemene economische onrust is nooit goed voor de klokverkoop.”
Beide telers hebben hun verkooppiek in week 50 als hun klanten kerstinkopen doen. “De weken voor kerst was er net als in andere jaren sprake van een opleving van de prijs, alhoewel deze misschien iets minder hoog lag dan verwacht. Door de hoge energieprijzen ligt de aanvoer wat lager en had ik iets hogere prijzen verwacht. Dit heeft mogelijk toch te maken met de onrust die de lockdown met zich meebrengt”, vervolgt Mans.

Digitale verkoopkanalen sterk ontwikkeld

Zowel Mans en Rombouts constateren dat de paniekstemming in geen geval te vergelijken is met die tijdens vorige lockdowns. “Verkoop in de bloemenzaken kan enigszins doorgaan en daarnaast zijn de digitale verkoopkanalen door en tijdens corona enorm ontwikkeld waardoor bloemen ook op die manier hun weg vinden”, vertelt Rombouts.
Mans zegt dat de sierteeltsector in tegenstelling tot andere sectoren zeker niet te klagen heeft. “Vermoedelijk is de lockdown op langere termijn goed voor de sector omdat mensen meer thuis zitten.”

Duidelijk geen ondernemers in de regering

Ondanks deze vermeende vooroordelen heeft Mans geen goed woord over voor de coronastrategie van de Nederlandse overheid waar volgens hem weinig logica achter zit. “Waarom moeten er nu abrupt van deze drastische maatregelen genomen worden die bovendien nergens anders in Europa genomen worden? En dat juist in de kerstperiode die voor zo veel ondernemers van wezenlijk belang is. Hieruit blijkt echt dat er geen ondernemers in de regering zitten.”

Tekst en beeld: Jerom Rozendaal