Waar de kropsla in z’n geheel in supermarkt of groentezaak belandt, gaat het gekrulde broertje lollo bionda veelal onder het mes, om zo kant-en-klaar in gemixte slavariëteiten naar de supermarkten te worden vervoerd. Tuinderij J. van den Berg & Zn in Ridderkerk moet het bij de bionda voornamelijk hebben van de winter en het vroege voorjaar, als de slaconcurrentie van de vollegrond het nog laat afweten.

Toch werkt het bedrijf vooral op contract, vertelt Albert-Jan van den Berg, samen met zijn vader eigenaar van het teeltbedrijf van 4 ha, verdeeld over 3 locaties. “Dat biedt de nodige bedrijfszekerheid. Het blijft immers een bederfelijk product en de concurrentie vanuit de Zuid-Europese tunnels is in het voorjaar eveneens groot.”

Vanwege de snijmix, waarin de krulsla belandt, kan Van den Berg grote kroppen telen. Jaarlijks gaat er zo’n 175.000 kilo de deur uit. “Om het teeltrisico te spreiden, telen we naast onze hoofdteelt bionda en kropsla ook Chinese groenten, kruiden, postelein, selderij en raapstelen.” Sla en selderij gaan als plantje de grond in. De andere gewassen worden ingezaaid. Zo kan het bedrijf jaarrond bladgroenten leveren.

Tekst: Gert Janssen
Beeld: Vidiphoto