Het Rotterdamse bedrijf Verstegen ontwikkelde de eerste eetbare vulling voor een 3D-foodprinter. Creative director bij Verstegen Spices & Sauces Jeroen van der Graaf ontwierp de speciale cartridges die uitsluitend zijn gevuld met verse en natuurlijke ingrediënten. Naar verwachting liggen de cartridges eind februari of begin maart in de schappen.

Van der Graaf testte en ontwikkelde de smaken van de cartridges samen met chef-kok Jan Smink van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Wie de cartridges van Verstegen wil kopen, kan kiezen voor een vulling van bietenpuree, kardemon, piment en knoflook of een vulling van knolselderij- en macadamiapuree. Geïnteresseerden kunnen ook kiezen voor een cartridge die gevuld is met een gel van citroen, agaragar en kervel.

3D-foodprinter zonder vulling

Tijdens een bezoek aan Silicon Valley drie jaar geleden zag Van der Graaf dat veel startups bezig waren met 3D printing. Getriggerd door de mogelijkheden van 3D printen begon hij na te denken hoe deze nieuwe techniek iets kon betekenen voor de voedselbranche. Tijdens dit denkproces ontdekte Van der Graaf de 3D-foodprinter die de Eindhovense firma byFlow kort daarvoor op de markt bracht. Het feit dat deze 3D-foodprinter nog geen eetbare vulling had, bracht Van der Graaf op het idee om deze zelf te ontwikkelen.

Nieuwe vulling in de maak

In samenwerking met byFlow deed van der Graaf intensief onderzoek naar de mogelijkheden om eetbare vulling voor de cartridges voor de 3D-foodprinter te maken. Zijn inspanningen bleven niet zonder resultaat; Van der Graaf wist als eerste een eetbare vulling te ontwikkelen voor de cartridges van de 3D-foodprinter. Een unieke prestatie, maar voor Van der Graaf geen reden om het rustig aan te doen: “Deze vulling is nu nog zonder bite; het zijn gels en purees. De volgende stap is om een wat krokantere vulling aan het assortiment toe te voegen.”

Multifunctioneel

De 3D-foodprinter van byFlow print tussen twee en tien minuten het gewenste gerecht of decoratie. Gebruikers van de 3D-foodprinter kunnen daarbij kiezen uit circa 20 verschillende designs of een eigen ontwerp. Geïnteresseerden kunnen via de webshop van Verstegen en byFlow binnenkort meer designs kopen. Overigens is de 3D-foodprinter volgens Van der Graaf niet alleen puur voor decoratief culinair gebruik: “Het is mogelijk om voedingssupplementen aan de cartridges toe te voegen als er sprake is van een vitaminetekort. Verder is de zachte substantie die de printer print een uitkomst voor mensen met slikproblemen.”

Kansen voor glastuinbouw

Van der Graaf: “Vooralsnog zijn vooral de restaurants, cateraars, patissiers en medische zorg geïnteresseerd in de eetbare vullingen.” De creative director bij Verstegen verwacht echter dat dit niet zo blijft. “Ik denk dat binnen nu en één jaar ook particulieren overstag gaan. Een groot voordeel van de cartridges is dat ze vaatwasbestendig zijn.” Wanneer de 3D-foodprinter inderdaad meer gebruikt zal worden en ook de vullingen meer worden verkocht, biedt dit kansen voor de glastuinbouw. Telers van één of meer van de ingrediënten voor de vullingen van de cartridges zullen de ontwikkelingen rondom de 3D-foodprinter en de vullingen met speciale interesse in de gaten houden.

Bron: AD. Foto: Marlies Wessels. Video: RTL Nieuws.

RTL nieuws 2017 from byFlow on Vimeo.

Gerelateerd