Gymnasium en technasium zijn bekende begrippen op de middelbare school. Maar in Amsterdam heeft het Comenius Lyceum een ‘Econasium’. Voor deze studierichting wordt het nieuwe schoolgebouw, dat in aanbouw is, uitgerust met een inpandige kas. De gemeente Amsterdam draagt bij met een subsidie voor stadslandbouw.

Na de kerstvakantie verhuist het Comenius Lyceum naar een nieuwe locatie. In het gerenoveerde gebouw komt een inpandige kas van ruim 300 m2. De inrichting ervan doen de leerlingen in samenwerking met specialisten van de Amsterdamse Hortus. De kas maakt dat het Comenius Lyceum de leerlijn ‘Econasium’ meer inhoud kan geven. Binnen deze richting besteden leerlingen een substantieel deel van hun tijd aan duurzame projecten.

Onderzoek doen via Econasium

De middelbare scholieren die aan het Econasium studeren, zullen zich verdiepen in diverse onderzoeken die de hele breedte van de verduurzaming omvatten. Zo onderzoeken leerlingen in opdracht van een woningbouwvereniging hoe huurders van een flat energie kunnen besparen. Andere leerlingen onderzoeken met gedragswetenschappers van de Universiteit Groningen hoe zij mensen duurzamer gedrag kunnen aanleren. En leerlingen uit de Econasium-bovenbouw willen dit jaar een robotarm ontwikkelen die groente kan zaaien, verzorgen en oogsten.

Robotarm voor zaaien

De kas zorgt ervoor dat leerlingen nog meer de diepte ingaan. Ze leren hier in de praktijk hoe planten van elkaar verschillen in groeiwijze en bijvoorbeeld opbrengst. Ook kunnen ze projecten doen waarbij ze ook de grondstoffen eerst zelf kweken. Het plan is om samen met de buurt en andere scholen gezamenlijk projecten rond groente en fruit te doen. En natuurlijk biedt de kas een uitstekende gelegenheid voor het testen van de zaaiende en oogstende robotarm. In de kas komen grote plantenbakken. Ook komen er aparte, kleinere kasjes waar leerlingen kunnen experimenteren met planten en verzorgen. De school wil samen met de Hortus ook lessen gaan geven aan basisscholen uit de buurt.

Amsterdam stimuleert

Dit project is medegefinancierd met subsidie voor stadslandbouw van de gemeente. Die subsidie voor 2017 is op, maar in 2018 is er weer geld. De gemeente roept daarom inwoners en bedrijven op om meer mogelijkheden en plannen in te dienen die de omgeving vergroenen. Financiering kan dan deels komen uit subsidie die de gemeente beschikbaar stelt. Eerder zijn al projecten als een groene gevel of een buurtmoestuin gefinancierd.

Bron: gemeente Amsterdam, Beeld: DMV Architecten.





Gerelateerd