In totaal 35 bezoekers van 14 verschillende nationaliteiten bezochten tijdens de eerste dag van de HortiContact Tour op 14 februari 2017 in totaal vijf teeltbedrijven en onderzoekslocaties. De deelnemers zijn unaniem positief, zegt Jelle Tetteroo van Uniglobe Westland Business Travel. “We werden overal hartelijk ontvangen door leuke mensen die met passie over hun vak vertelden. Er was ook volop ruimte om vragen te stellen en dat leverde veel interessante gesprekken op. Ik heb van de deelnemers alleen maar positieve reacties mogen ontvangen.”

De dag startte in de ochtend bij trostomatenbedrijf Jami in Bergschenhoek, van Michel Zwinkels, Arjan en Andy de Jong. Op dit bedrijf wordt sinds eind 2012 op 3 hectare gewerkt met led-verlichting, in combinatie met SON-T top belichting. Daarnaast heeft het bedrijf 3 hectare trostomaten onbelicht. Led-expert Koos de Wit van Philips Lighting vertelde zeer uitgebreid over de praktijkresultaten van hybride belichting in trostomaten bij Jami en op andere teeltlocaties wereldwijd.

Praktijkproeven

Daarna volgde een bezoek aan Wageningen University & Research in Bleiswijk, waar verschillende praktijkproeven werden bezocht. Aan bod kwamen onder meer een proef van sla op water met LED-belichting, een proef met vanilleplanten, de winterlichtkas met komkommers en de 2SaveEnergy kas met tomaten. Na de lunch was het Delphy Improvement Centre aan de beurt. Hier werden onder meer proeven met rozen, trostomaten en aardbeien onder led-belichting bezocht. Ook kwamen energiebesparende proeven bij paprika en chrysant aan bod.

Arcadia en Sion Orchids

In de middag stonden een bezoek aan chrysantenkwekerij Arcadia en Sion Orchids in De Lier op het programma. Op het nieuwste bedrijf van Arcadia worden uitsluitend pluischrysanten geteeld. Het maakte vooral indruk op de bezoekers vanwege het energiezuinig en maatschappelijk verantwoord telen, waarbij onder meer de klimaatinstallatie, de inzet van biologische bestrijders en de geavanceerde sorteermachine de revue passeerden. Bij Sion Orchids kregen de bezoekers een uitgebreide rondleiding door het potplantenbedrijf, waarbij alle aspecten van de phalaenopsisteelt – van weefselkweek tot eindproduct – aan bod kwamen.
De tweede dag van de Tour vindt plaats op de HortiContact in Gorinchem, met lezingen en een bezoek aan de vakbeurs. De organisatie is in handen van vakbeurs HortiContact, Uniglobe Westland Business Travel en In Greenhouses magazine.

Tekst en beeld: Mario Bentvelsen