Systeemontwerper Artechno presenteert op de vakbeurs HortiContact in Gorinchem haar laatste systeemconcept dat speciaal gericht is op verticaal telen: de AVF+. Uniek aan dit systeem is dat de teelt van het zaaien van het gewas tot de oogst geautomatiseerd is. Doordat de gewassen in afgesloten compartimenten worden geteeld, komen zij pas bij de oogst in aanraking met mensen. Dit verkleint de kans op plagen en ziekten tot een minimaal niveau.

Het nieuwe verticale teeltsysteem van Artechno bevat meerdere teeltlagen, waarbij iedere teeltlaag een vast aantal gesloten compartimenten bevat. Een computer regelt voor elk compartiment afzonderlijk het klimaat, waardoor telers verschillende soorten gewassen in dezelfde teeltlaag kunnen kweken.

Blanco begonnen

“De AVF+ is ontstaan uit een leeg concept, waarbij we het belang van de klant als uitgangspunt namen”, zegt Martin van Zanten, Sales Consultant bij Artechno. “Het systeem heeft twee voordelen: het is een gesloten systeem en het teeltproces is volledig geautomatiseerd. Doordat het systeem gesloten is, komen er geen insecten bij de gewassen en de hoge mate van automatisering zorgt ervoor dat bij de oogst pas mensenhanden aan te pas komen. Ook dit verkleint de kans op ziektes en plagen.”

Slimme deuren

De AVF+ is zeven meter hoog en bestaat uit een ontkiemcel en vier groeicellen. “In de ontkiemcel zaaien we het gewas en creëren we het optimale klimaat voor elk gewas om te ontkiemen”, aldus Van Zanten. “Zodra het plantje ontkiemd is, vervoeren robots het plantje naar een van de vier groeicellen. Door het gebruik van slimme deuren die zo kort mogelijk open staan, komt er bij deze verplaatsing zo min mogelijk lucht bij het gewas.”

Oogstruimte

Zodra de gewassen klaar zijn om te oogsten, gaan ze via een geautomatiseerd systeem naar de oogstruimte, waar medewerkers de oogstwerkzaamheden uitvoeren. Van Zanten: “We hebben één operator dashboard waar alle processen en de klimaatomstandigheden per compartiment geregeld kunnen worden. Hier kunnen we ook in de gaten houden wanneer gewassen klaar zijn om te oogsten.”

Monitorrobot

Hoewel de AVF+ zo is ontworpen dat de kans op plagen en ziekten minimaal is, blijft het risico op plagen en ziekten aanwezig. Omdat de teler de planten in het gesloten teeltsysteem niet kan controleren, ontwikkelde Artechno een robot om de groei, gezondheid en het stressniveau van de planten te monitoren. “Zodra de robot een situatie detecteert die de gezondheid van het gewas in gevaar brengt, kan deze aangeven óf en wat er moet gebeuren”, aldus Van Zanten.

Testfase

De AVF+ is momenteel nog in de testfase, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend volgens Van Zanten. “Op dit moment zijn we het systeem nog aan het optimaliseren, maar de eerste bevindingen zijn positief. Naast de beperkte kans op ziekten en plagen, zorgen de teeltlagen en de kleine compartimenten ook voor ruimtebesparing. Zo maken we de verticale teelt nog efficiënter.”

Tekst: Leo Hoekstra, beeld: Mario Bentvelsen