Kwekerij Wilbert de Rijke gaat verkassen. Van een huurlocatie in Monster verhuist het bedrijf naar een kas in ’s-Gravenzande, die tot voor kort van amaryllis-producent Amaranthos was. “Eindelijk een eigen kas. We hebben er meer ruimte, de opstallen zijn prima en met een nieuwe teeltvloer kunnen we gelijkmatiger en energiezuiniger telen,” zegt Wilbert de Rijke.

De komende drie weken poot De Rijke nog cyclamen op in Monster. Eind augustus gaan die over naar de nieuwe locatie. Eind oktober moet de kas in Monster leeg zijn. In december zijn ook de laatste amarylissen van de oude eigenaar weg en heeft hij het rijk alleen op het nieuwe bedrijf.
De teler gaat er op dezelfde voet verder, met de teelt van zeven bloeiende seizoensproducten: violen, ranonkel, schizanthus, lavendel, dianthus, hebe en cyclamen. “We gaan van 2,2 naar ruim 3 hectare, met de mogelijkheid om er nog een buitenveld van 5.000 m² bij te betrekken. De nieuwe locatie bestaat uit twee samengevoegde kassen; één uit 1999, de andere van 2008. Ze zijn nog in prima staat. Er is een Warmte Koude Opslag (WKO), een goed klimaatsysteem en een scherminstallatie.”

Betere vochthuishouding

De voornaamste verandering is de aanleg van een nieuwe ErfGoed-teeltvloer en een watersysteem voor eb en vloed. “In de ene kas zijn we daar al mee begonnen, zodat de cyclamen daar straks meteen naartoe kunnen. Met de nieuwste vloer krijgt de teelt een ideale ondergrond. Deze eb-vloed vloer heeft een bufferlaag met steentjes waardoor het water gelijkmatig omhoog komt. Alle planten krijgen evenveel water, waardoor je een uniform product krijgt. De vochthuishouding in de kas verbetert, je hebt minder last van schimmels, algen en ziekten die zich via waterplassen zouden kunnen verspreiden en je hoeft minder vocht weg te stoken. Ik verwacht dus een betere kwaliteit en minder energiekosten door dit systeem. Ook zal ik minder preventief hoeven te spuiten, verwacht ik.”

Investeren in verbetering

Op de huurlocatie in Monster stonden de potten op grond met folie en gronddoek. “Nu ik − drie jaar na de start van mijn eigen bedrijf − een eigen kas heb kunnen kopen, kan ik eindelijk investeren in dit soort verbeteringen.  In Monster had ik wel al geïnvesteerd in automatisering van het bufferen, sorteren en verwerken. De transport- en sorteersystemen ontkoppel ik straks gewoon, om ze straks in ’s-Gravenzande weer in elkaar te zetten. Ook de oppotmachines gaan natuurlijk mee.”

Met gemak van het gas af

Naast de WKO-voorziening is er nog wel een gasketel op de nieuwe locatie. Die blijft De Rijke gebruiken. “Naar de toekomst toe kunnen we met gemak van het gas af, maar voor nu is dat nog niet echt interessant. Zodra de energiebelasting op gas omhoog gaat, kunnen we zo overschakelen. Ik zie de toekomst hier echt heel positief in.” De Rijke verwacht vanaf november de eerste producten uit de nieuwe kas aan te voeren. Te beginnen met cyclamen.

Tekst: Astrid Zoumpoulis, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke