Met de bouw van een nieuwe kas is er op gebied van glas steeds meer te kiezen: met AR-coating, low iron, wel of niet diffuus, of toch maar gewoon normaal glas? Lastige keuzes, ook als je je oor te luisteren legt bij collega’s hoor je tegengestelde geluiden. Met onze nieuwbouw in 2015 liep ik ook met deze keuze te stoeien. Toen ik voor het eerst een stukje diffuus glas zag, kon ik niet begrijpen dat dit meer licht bij de plant zou brengen. Glas hoort glashelder te zijn, toch?

Om de juiste keuze te maken moet je op zoek naar antwoorden. Krijg je wel meer licht binnen met diffuus glas? Hoe reageert het gerberagewas erop? Vervuilt dat ruwe glas sneller? Haal ik de meerprijs er wel uit? Vragen die moeilijk van te voren zijn te beantwoorden. Ook als je om garanties vraagt bij de leveranciers schrikt dit af. Sommige beweren vijftien jaar ervaring te hebben, maar als het gaat om garanties tegen het eventueel verouderen van het glas en daarmee de lichtdoorlatendheid, wordt er niet thuis gegeven. Opvallend, het gaf geen best gevoel. Mede daardoor blijft het toch een beetje experimenteren.

Na grondig onderzoek en overleg met Wageningen University & Research over resultaten in andere teelten, is de keuze toch gemaakt voor diffuus glas. Tot nu toe ben ik tevreden. Ik zie duidelijk verschil tussen de PAR-meter in de kas met normaal glas (2012) ten opzichte van de kas voorzien van diffuus glas met AR-coating en hazefactor van 50% uit 2015. Het gemeten verschil is per dag zowel in de zomer als in de winter zo’n 7 tot 10% in het voordeel van de kas met diffuus glas. Of dit vooral ontstaat door de AR-coating of wordt veroorzaakt door het nieuwe glas is nog moeilijk te zeggen. De vraag of dit de gewenste meerproductie geeft, is moeilijk te beantwoorden. Er staan verschillende soorten onder die behoorlijk verschillen wat betreft productie.

Ook mijn ervaring geeft dus nog niet het glasheldere beeld dat ik graag zou willen. De ontwikkelingen gaan hard, wellicht lachen we over enkele jaren om onze hoofdbrekens van vandaag over een procentje meer of minder licht. Ons glas vult tegen die tijd onze energiebehoefte in; zonnecellen verwerkt in het glas brengen dan – niet onbelangrijk – ook de juiste lichtsom bij de plant.

Marius Mans
Gerberateler in Brakel