Vorig jaar is Phytophthora op meerdere tomatenbedrijven een probleem geweest. De waterschimmel slaat toe op plaatsen waar het koud en nat is. Kouder telen als gevolg van hoge energieprijzen zorgt ervoor dat verspreiding weer een kans krijgt.

In de februari-editie van Onder Glas, met als thema Plant, gaven Ines van Marrewijk van Groen Agro Control en tomatenteler Hans Zwinkels hun visie op het probleem. “Een prima artikel”, zo reageert tomatenteler Erik Hoogerbrugge uit Lepelstraat. “Het artikel beschrijft helder wat er in de praktijk speelt, want Phytophthora is een probleem dat we niet moeten onderschatten.”

Niet natslaan

De eigen ervaring van Kwekerij Hoogerbrugge is dat een niet te benauwd klimaat vanaf de ochtend tot de middag heel belangrijk is. “De planten mogen in deze periode niet natslaan. We proberen daarom voldoende luchtig te telen.” Ook preventie is volgens de teler een belangrijk aspect. “Goed scouten om een eventuele aantasting vroegtijdig op te merken werkt effectief, zo is onze ervaring.”

Toelating Daconil vervallen

Over de aanleiding waarom Phytophthora juist afgelopen jaar zo uit de hand kon lopen zijn de onderzoekers het nog niet eens. Een van de vermoedens is het gegeven dat de toelating van de fungicide Daconil per 1 juni 2013 is vervallen voor tomaat, komkommer, augurk en meloen onder glas. Hoogerbrugge deelt dat vermoeden: “Daconil was geschikt voor de bestrijding van Phytophthora. Hopelijk komt er snel een nieuw middel beschikbaar.”

Tekst: Roger Abbenhuijs, beeld Jan van Staalduinen