Hoewel we alweer regelmatig de zon zien is het zoals elk jaar donker rond deze tijd. Niets nieuw onder de zon. Het duurt voor het gevoel altijd veel te lang voordat het voorjaar begint en de dagen wat meer gaan lengen. Het is de kunst om geduld op te brengen en vooruit te denken. Zet een gewas neer met een goed wortelstelsel dat zo sterk mogelijk het voorjaar in gaat. Alleen een sterk gewas kan optimaal produceren in het voorjaar.

Overschatting is het grootste gevaar dat op de loer ligt. Op dit moment, met weinig licht, lijkt de plant nog wel redelijk te groeien. Geen wonder, want deze heeft nog geen vruchten en dus geen belasting. Maar hoe is dat over drie, vier weken als er wel vruchten aan de plant hangen en we ook nog groei willen hebben? Sterker nog: we willen er in de hogedraadteelt een extra kop bij maken. In veel gevallen wordt het aantal stengels nog verdubbeld. Ook bij de lage draad willen we twee sterke ranken wegzetten.

Niet overschatten

Denk vooruit. In zowel lage- als hogedraadteelt is de belasting van de plant bepalend. De keuze hoe je de plant opbouwt en hoeveel vruchten je aanhoudt moet je nu al maken. Dan kun je nu liever iets voorzichtiger beginnen om later nog wat over te houden. Er komt namelijk een moment dat het licht wel gaat meewerken. Dan willen we daarvan kunnen profiteren en vooruitgaan en niet eerst moeten herstellen omdat we onszelf, of de plant, overschat hebben.
Als je nu te veel hooi op de vork neemt en te veel vruchten aanhoudt, dan moet je straks niet klagen als de vruchten te klein blijven, er niet af komen of dat de ranken niet goed uitgroeien. Wees dus voorzichtig en durf vooruit te denken.

Tekst: Barend Löbker, Vortus