Tomatenteler Tom Lefevre breidde vorig najaar zijn hybride belichte tomatenteelt van 1,5 ha uit naar 6 ha. De eerste resultaten zijn veelbelovend, vertelt hij. “De teelt is flexibeler doordat je het klimaat makkelijker kunt managen.”
Na de installatie van LED’s op 4,5 ha, heeft Hortipower uit Merksplas sinds vorig najaar de beschikking over 6 ha hybride belichting. Per tralie (8 bij 5 meter) werden in september vorig jaar twee van de vier SON-T-lampen ingeruild door twee 1.000 watt lampen van het merk MechaTronix. Dit resulteerde in een lichtstijging met 40%, waardoor het belichtingsniveau toenam van 180 naar 258 µmol/m².s.
Van het totale vermogen wordt 90 µmol/m.s door de SON-T-lampen gegenereerd. Als het bedrijf bij warmere voorjaarsdagen gedwongen is de SON-lampen uit te schakelen, produceren de LED-lampen evenveel licht als in de vroegere situatie met enkel SON-T lampen. Dit is dan ook het doel van de extra LED’s: het verlengen van het belichtingsseizoen en zo meer opbrengst te genereren tegen lagere warmte input en lagere (energie)kosten.
Planten vitaler
Het is volgens de teler nog te vroeg om de definitieve rekensom te maken. “Maar vooralsnog ziet het er zeker goed uit. De planten staan er vitaler bij. Vooral de extra grofheid van de tomaten valt ons op”, vertelt Lefevre die de meeropbrengst op 10% schat. Daarmee levert de hybride installatie wat hij ervan verwachtte.
Het telen onder het hoge lichtniveau geeft heel wat uitdagingen waaronder bijvoorbeeld een andere watergeefstrategie, laat hij weten. “Hierdoor werken we ook nauw samen met Proeftuin Hoogstraten en collega’s om op al onze vragen antwoorden te krijgen voor komend seizoen.”
Tot dusver hebben de LED-lampen het hele voorjaar nog kunnen branden zonder dat het klimaat verstoord werd, vervolgt de teler. “Je wil natuurlijk voorkomen dat het te warm wordt in de kas en je de ramen moet openzetten wat tot een verschaling van het klimaat leidt en de teelt verstoort. Doordat de LED’s minder warmte afgeven heb je dat probleem veel minder.” Hij voegt eraan toe bewust te kiezen voor een spectrum met wit licht erin. “Onze mensen die de planten verzorgen en tomaten oogsten ondervinden hierdoor geen last van het kunstlicht.”
Flexibiliteit gewonnen
Alhoewel de teler naar eigen zeggen nog veel moet leren om het juiste teeltsysteem te vinden, geeft hij aan dat het eerste seizoen veel houvast biedt. “Doordat met de combinatie LED en SON-T gespeeld kan worden met de temperatuur en de hoeveelheid licht, heb je veel meer flexibiliteit in de teelt.” De SON-T-lampen gaan op dit moment van het jaar alleen maar aan als de plant te weinig licht krijgt, bij donkere dagen, of als de temperatuur te laag is.
Tijdens een eerder bezoek van Onder Glas gaf de Vlaming al aan dat hij met de LED’s de beoogde flexibiliteit in zijn teeltprogramma kan inbouwen. Daarmee is het aanbod nog beter af te stemmen op de vraag van de afnemers. “Wij willen half november al in productie zijn, waardoor je in augustus moet planten. Dit betekent dat je met een volwassen plant de winter ingaat en honderd procent moet belichten, achttien uur per dag. Als je dat met SON-T doet wordt het veel te warm.”
Tomeco-verbond
De klanten van Hortipower bestaan uit Belgische retailers. Deze worden bevoorraad door een groep van Vlaamse telers die onder Tomeco vallen, een aan de veiling in Hoogstraten verbonden vereniging van tomatentelers met in totaal 80 ha onder glas. De specialiteit van de telersgroep ligt op alle typen tomaten waaronder San Marzano en verschillende typen pruimtomaten.
Alhoewel 2020 een slecht jaar was voor de gangbare tomaten, viel de prijsdaling voor de specialties wel mee, vertelt Lefevre. “Het was een gemiddeld jaar, maar zeker niet goed. Doordat de horeca dichtging, hebben we wel wat problemen ondervonden met de afzet van snijtomaten.” Hij benadrukt dat 2021 er qua prijsvorming vooralsnog beter uitziet.
Tekst: Jerom Rozendaal, beeld: Wilma Slegers