Afvalverwerker AVR start in augustus met het testen van de grootste CO2-afvanginstallatie van Nederland tot nu toe. De installatie moet CO2 uit de rookgassen van de centrale gaan afvangen, reinigen en opslaan voor gebruik in de glastuinbouw.

Vanaf de A12 is de installatie – waarvan de bouw in mei 2018 is gestart – goed zichtbaar: vier hoge, glinsterende tanks naast de afvalverwerking AVR in Duiven. Die tanks gaan CO2 uit de rookgassen van de afvalverwerker halen. In augustus begint de testfase, in oktober moet de installatie volop gaan draaien. Het bedrijf stak daarvoor 20 miljoen euro in de grootste afvanginstallatie van Nederland tot nu toe.

Vloeibare CO2

In totaal wil de afvalverwerker zestig- tot tachtigduizend ton per jaar afvangen (vergelijkbaar met 420.000 keer heen en weer vliegen naar Parijs). “Met de nieuwe installatie kunnen we in theorie 99 procent van onze CO2 van de installatie in Duiven afvangen”, vertelt Michiel Timmerije, directeur Energie en Reststoffen.
Dat werkt zo: nadat de rookgassen zijn ontdaan van fijnstof, chemische verontreinigingen en zware metalen, wordt de rest door een vloeistof gehaald. Die vloeistof bindt de CO2. Die vloeistof wordt vervolgens in een aparte tank opgewarmd, waarna de CO2 weer vrijkomt.
De vloeibaar gemaakte CO2 wordt vervolgens door Air Liquide per tankwagen naar nieuwe gebruikers vervoerd: glastuinders in bijvoorbeeld de Betuwe, de regio Arnhem/Nijmegen en Venlo. De glastuinbouw kan dit goed gebruiken zeker in de periode dat er minder aardgas nodig is voor de verwarming of het opwekken van elektriciteit met de WKK.

Duurzame toepassingen

De installatie in Houten is na lang werken en ontwikkelen een testcase die afvanginstallaties in de toekomst nog efficiënter moeten maken, zegt Timmerije. “Zo doen we onderzoek naar de mogelijkheden van de bouw van een soortgelijke afvanginstallatie op onze locatie in Rozenburg.
We streven naar het afvangen én toepassen van jaarlijks 800.000 ton CO2. Daarvoor kijken we niet alleen naar de glastuinbouw, maar ook naar duurzame toepassingen, bijvoorbeeld in bouwmaterialen zoals beton, basischemie voor plastics en biobrandstoffen. Daarbij kunnen we alle hulp van zowel de overheid, de politiek maar ook van het bedrijfsleven en startups goed gebruiken.”

Tekst: Mario Bentvelsen