Via de organisatie GeoPower Oudcamp hebben acht tuinbouwbedrijven hun krachten gebundeld om samen een geothermieproject te realiseren. De installatie is de eerste in de gemeente Midden-Delfland en zal jaarlijks een equivalent van 15 miljoen m3 aardgas besparen. Dit staat gelijk aan het verbruik van 10.500 huishoudens, oftewel het vermijden van 26,7 ton CO2-uitstoot per jaar.

Op dit moment bouwt het boorbedrijf Drilltec GmbH in Maasland een boortoren, die in juli, augustus en september naar warm water gaat boren. Met dit warme water kunnen de tuinders in de Oudcampsepolder hun bedrijven op een duurzame manier gaan verwarmen. De boortoren wordt geplaatst ter hoogte van de kruising Westgaag / A20.

Acht initiatiefnemers

GeoPower Oudcamp is een initiatief van de tuinbouwbedrijven Gebr. Valstar, J&P Ten Have, Lans, Levoplant, Kwekerij De Westhoek, Kwekerij Growin, Plantenkwekerij P. van Geest en Kwekerij Overgaag. Samen gaan deze acht bedrijven ruim 51 hectare kassen met aardwarmte verwarmen. Daarvoor zal de bron op een diepte van 2.800 á 3.000 meter warm water van ongeveer 95 graden onttrekken. Deze warmte wordt via warmtewisselaars op de tuinbouwbedrijven benut om hun kassen te verwarmen. Als de warmte maximaal is benut, dan is het water afgekoeld tot ongeveer 35 graden. Dit afgekoelde water wordt weer teruggepompt naar dezelfde diepte.

Enthousiasme in Midden-Delfland

Wethouder Hans Horlings is enthousiast en ondersteunt het initiatief graag: “GeoPower Oudcamp sluit naadloos aan bij de Cittaslow filosofie van Midden-Delfland waarbij duurzaamheid, dus het zuinig en doelmatig omgaan met grondstoffen, centraal staat.” GeoPower Oudcamp levert zo een duidelijke bijdrage aan de doelstellingen van de Energievisie van Midden-Delfland en de doelstellingen vanuit de Covenant of Mayors (Burgemeestersconvenant). Wereldwijd dragen bedrijven en gemeenten gezamenlijk bij aan het oplossen van het klimaatprobleem en aan de overgang naar duurzame energie.

Financieringsovereenkomst

Onlangs is de definitieve financieringsovereenkomst getekend. Dit werd gedaan door de directie van GeoPower, bestaande uit Edwin Ruigrok, Joop Overgaag en Léon Lankester met de financiers, bestaande uit de Rabobank (Ivan Das en Frank Midavaine), Meewind (Willem Smelik en Johan Swager) en in aanwezigheid van de aandeelhouders.

Tekst: Rob van Mil / Foto: Geopower Oudcamp

Meer informatie: www.geopoweroudcamp.nl

Gerelateerd