Maar liefst 9.300 m² zonnecollectoren heeft freesiakweker Pip Tesselaar in Heerhugowaard sinds kort tot zijn beschikking. Samen is dat goed voor een jaarlijkse productie van 5.000 Mwh aan zonnewarmte. Daarmee is dit het grootste zonnewarmtesysteem van Nederland.
De zonnecollectoren vangen het zonlicht op en maken er bruikbare warmte van. Via een warmtewisselaar wordt dat overgedragen aan het verwarmingscircuit. Overschotten worden onder de grond opgeslagen in een warmte-koude-opslagsysteem om in de wintermaanden te gebruiken. De verwachte terugverdientijd van de installatie is zeven jaar.
Duurzaamheidsslag
“We wilden met ons bedrijf een duurzaamheidsslag maken,” zegt Tesselaar over zijn zonnewarmtepark. “Dat is gelukt, we hebben in een keer geen gas meer nodig voor verwarming. ’s Nachts verwarm ik nu mijn kassen met wat we overdag opwekken.” De installatie van het zonnewarmtepark is uitgevoerd door LTO-partner G2Energy, specialist in duurzame energie. Kees Molenaar van G2Energy: “Dit zonnewarmtepark verschilt qua technologie niet echt van kleinere projecten die we eerder gebouwd hebben, zoals bijvoorbeeld tientallen zonnewarmtesystemen bij kalverhouders.”
Aantrekkelijke investering
Zonnecollectoren zijn een goede investering voor veel agrarische bedrijven met een warmtebehoefte. De SDE+ maakt dat extra aantrekkelijk en door de stijgende gasprijzen wordt de terugverdientijd steeds korter. Het project kwam mede tot stand dankzij de collectiviteitskorting die de ondernemer kreeg via LTO Nederland.
Bron: LTO Ledenvoordeel, video: Medemblik Actueel