Met het ras Cappricia zoeken we in de 2SaveEnergy Kas via beperkt ventileren de grenzen op van wat mogelijk is. Zo is er in april een gemiddelde etmaaltemperatuur gerealiseerd van 21,4ºC.

Dit kon het gewas lang goed aan, maar begin mei moest wel worden overgegaan naar meer ventileren. Overdag meer ventileren betekent echter minder CO2 en vocht in de kas houden. In de 2SaveEnergy Kas is er daarnaast alles aan gedaan om zoveel mogelijk energie te besparen, maar wel met behoud van een sterk gewas. Dat is tot nog toe goed gelukt. Het energieverbruik was t/m april 5 m3/m2 (plantdatum 5 januari) plus 10 kWh elektriciteit voor de warmtepomp.

Deze kas heeft een dubbel dek van glas en F-clean film met daarnaast een dubbel scherm met gealuminiseerd doek én een scherm met een doorzichtig (Luxous) doek. Om de uitstraling te beperken wordt het scherm aan het eind van de dag al vrij vroeg gesloten, rond zonsondergang. Naar de voornacht toe luchten we in de winter en het voorjaar in principe geen warmte af. Bij het ontvochtigen halen we zowel de voelbare als latente warmte uit de lucht en de warmte van de warmtepomp wordt ook gebruikt voor opwarming van de kaslucht.

Foto: Wageningen University & Research.

Gerelateerd